Migrační karavana se rozpustila. Z Tijuany odešly tisíce lidí směřujících za americkým snem

Události: Tijuanu opouštějí poslední lidé z migrační karavany (zdroj: ČT24)

Mexická Tijuana uzavřela většinu zařízení, kde před třemi měsíci ubytovala až deset tisíc lidí ze Střední Ameriky. Už nejsou potřeba. Naprostá většina z těch, kteří přišli se třemi velkými karavanami s cílem dostat se do Spojených států, už město opustila. Část z nich získala azyl a žije v USA, jiní byli deportováni do země původu. V Tijuaně natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.

Selvin dorazil nedávno z Hondurasu do Tijuany v doprovodu manželky a dvou dětí. Říká, že udal zločince, kteří okrádali jeho zemědělské družstvo, a ti mu začali vyhrožovat smrtí i likvidací rodiny. Je přesvědčen, že v bezpečí budou jedině v USA.

„Lidé mi radili, abych přešel hranice nelegálně. Já ale vždy dělal věci správně. Proto jsem požádal o azyl a dostal místo v pořadníku,“ vysvětluje svůj přístup. Vyřízení žádosti trvá dva měsíce. Selvin čeká s několika dalšími rodinami v jednom z posledních míst, které imigrantům poskytuje v Tijuaně útočiště. Ostatní tábory už úřady uzavřely.

O osud lidí utíkajících ze svých zemí se obyvatelé Tijuany zajímají jen málo. Nemají na ně dobré vzpomínky. Úklid stadionu a jeho okolí, kde na dvacet dní radnice ubytovala šest tisíc lidí, trval dva měsíce. Když tam teď zamíří někdo další, místní ho vyženou. „Minulý týden sem přišlo asi tak pět lidí a zůstali tady. Jediné, co jsme jim mohli říct, bylo, že tu nesmějí zůstat,“ popisuje správce stadionu Mora Gonzales.

Hondurasané, Nikaragujci a další se tak už ve městě příliš nezdržují. Hned po příjezdu požádají o azyl na hranici se Spojenými státy nebo přelezou hraniční plot. Ty druhé americká pohraniční stráž v naprosté většině rychle zadrží a vyhostí.