Dělníci z indických čajových plantáží se hromadně otrávili alkoholem. Obětí je už 150

Na severovýchodě Indie po konzumaci pančovaného alkoholu zemřelo za několik dní nejméně 150 lidí. Další asi dvě stovky lidí zůstávají v nemocnici. Oběťmi jednoho z nejhorších neštěstí tohoto druhu v Indii byli převážně dělníci z čajových plantáží ve státě Ásám. Nelegálně vyrobený alkohol si koupili ve čtvrtek, když dostali týdenní mzdu.

Nápoj obsahoval metanol, tedy látku, která poškozuje centrální nervový systém. Dělníci začali upadat do bezvědomí a byli převezeni do blízkých nemocnic. Nejméně 150 jich zemřelo, z toho padesát v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách. Z dvou set hospitalizovaných je několik v kritickém stavu.

Podle oblastní policie bylo kvůli rozsáhlé otravě alkoholem dosud zatčeno čtrnáct lidí. Je mezi nimi majitel místní palírny a lidé zapojení do výroby a distribuce pančované pálenky. Místní obyvatelé podle agentury AP vyplenili dům jednoho ze zadržených.

Hromadná úmrtí po vypití pančovaných alkoholických nápojů jsou v Indii častá. Oficiální statistiky uvádějí, že ročně takto přijde o život asi tisíc lidí.

Lidé nelegálně vyráběný alkohol kupují, protože je podstatně levnější než dovážené alkoholické nápoje a zavedené indické značky. Podle indického sdružení pro víno a lihoviny je z pěti miliard litrů alkoholu vypitých každoročně v Indii čtyřicet procent vyrobeno nelegálně.

Před necelými dvěma týdny zabil pančovaný alkohol stovku lidí ve dvou sousedních okresech, které se nacházejí ve státech Uttarpradéš a Uttarákhand. Policie tam při zátahu na prodejce a distributory závadného alkoholu zatkla 215 lidí a zabavila přes deset tisíc litrů pálenky.

V červenci 1981 v Indii na otravu pančovaným alkoholem zemřelo 308 lidí, což se zapsalo jako nejtragičtější případ tohoto druhu ve světě. Desítky lidí v minulosti na otravu metanolem zemřely také v jihosibiřském Irkutsku, nebo v září 2001 v Estonsku. V roce 2012 zasáhla metanolová aféra i Česko. Zemřelo v důsledku toho 48 lidí, desítky dalších byly hospitalizovány.