Kubánci hlasují o nové ústavě. Poprvé uzná soukromé vlastnictví, vládu jedné strany však neohrozí

Horizont ČT24: Nová kubánská ústava (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Kuby v neděli zřejmě schválí v referendu novou ústavu. Dokument, který má nahradit ten dosavadní z roku 1976, legitimizuje soukromé podnikání a vytvoření volnějšího trhu. Zároveň ale zachovává vedoucí úlohu komunistické strany a nadvládu socialistického státu v ekonomice.

Video z dílny kubánské vlády na podporu hlasování pro obměněnou ústavu mluví o zaručení lidských práv v dokumentu. „Ústava hluboce humanistická a především taková, která začleňuje všechny složky společnosti bez rozdílu náboženství nebo pohlaví,“ říká ve videu Arnaldo Tamayo Méndez, bývalý kosmonaut a současný zastupitel města Baracoa.

Podle kritiků jde ale o stejnou starou socialistickou Kubu jen v pozměněném hávu. „Technicky jde o demokratické hlasování. Nejde nicméně o demokratickou kampaň. Vidíme samé poutače vyzývající k volbě ‚ano'. Nevidíme to stejné pro kampaň za ‚ne,' což je ta strana, kterou podporuje velká část Kubánců,“ tvrdí disident Manuel Cuesta Morua.

Internet v zemi funguje stabilně teprve chvíli a postupně si ho politickými kampaněmi začínají osvojovat i komunistické úřady. Paradoxně s tím ale strhly vlnu zastánců volit ‚ne' v referendu, kteří se ve velkém projevují na sociálních sítích.

Podle opozice i víc než jeden a půl milionové zahraniční diaspory je o výsledku ‚ano' pro novou podobu ústavy dopředu rozhodnuto. Svým ‚ne' chtějí dát ale vládě najevo, že nesouhlasí s pomalými reformami a nedostatečným postupem v otázkách lidských práv.

Proti ústavě by mohla být zhruba čtvrtina voličů

V současnosti platná kubánská ústava byla schválena v roce 1976. Tehdy pro ni hlasovalo 97,7 procent z téměř šesti milionů voličů. Většina analytiků očekává, že podpora pro nový dokument tak vysoká nebude.

„Řekl bych, že tentokrát budou ‚ano' volit asi tři čtvrtiny obyvatel,“ řekl agentuře Reuters analytik Rafael Hernandez, který řídí reformě orientovaný kulturní magazín Temas.

Podobný názor má také akademik Carlos Alzugaray, který řekl agentuře AFP, že hlasy proti ústavě, neplatné či prázdné odevzdané volební lístky a absence budou podle něj zahrnovat dvacet až třicet procent ze současných zhruba osmi milionů registrovaných voličů.

Ústava nově zřizuje funkci premiéra a výkon prezidentské funkce omezuje na dvě pětiletá období. Zavádí také maximální věkovou hranici 60 let, kterou kandidát nesmí překročit v roce prvního zvolení. Prezident země nebude šéfem státní rady, nejvyššího výkonného orgánu země. Tato funkce přejde do pravomoci šéfa parlamentu.

Nový dokument nezaručí svobodné volby

Nová ústava zakazuje diskriminaci na základě etnického původu či fyzického postižení. Posiluje také soudnictví, do něhož zavádí princip presumpce neviny, který byl naposledy obsažen v ústavě z roku 1940.

Ústava ale opět nezaručí pluralitní demokratický systém ani svobodné volby. Opozice označuje referendum za divadelní představení, v němž se režim snaží mezinárodnímu společenství prodat zdání, že nová ústava vzešla z vůle lidu. Pro platnost referenda není ani stanovena minimální účast.

I když vláda částečně podpořila veřejnou diskuzi o podobě ústavy, docházelo i k absurdním situacím. Původní návrh měl například definici manželství v ústavě změnit ze svazku „muže a ženy“ na svazek „dvou osob“. Tato změna se ale nelíbila dvěma třetinám Kubánců při veřejných debatách, a stát proto pasáž o podobě manželství z ústavy úplně vypustil.

Analytik Hernandéz je i přes nedostatky k novému dokumentu smířlivý. „Podle mě je důležitější než samotný proces hlasování to, že jde o referendum o ústavě, která je lepší než ta předchozí. Lepší než všechno, co jsme tu zatím měli,“ uzavřel.

Vydáno pod