Slovensko vzpomíná na Kuciaka a Kušnírovou. Do centra Bratislavy přišlo odhadem přes dvacet tisíc lidí

Slováci v řadě měst po celé zemi vyšli do ulic na vzpomínková shromáždění na zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Patrně nejvíce lidí přišlo na demonstraci v Bratislavě, kde dav skandoval také hesla proti expremiérovi a šéfovi nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Robertu Ficovi a kde vystoupil s projevem i Kuciakův otec. Podle odhadu Denníku N přišlo do hlavního města víc než pětadvacet tisíc lidí.

„Dvanáct měsíců, které změnily Slovensko. Vražda Jána a Martiny nás vytrhla ze sladké nevědomosti. Po jejich smrti už nikdy nemůžeme říct, že jsme nevěděli, jaká silná může být nenávist, moc peněz a korupce. Nezapomeneme a neodcházíme,“ řekl z pódia v Bratislavě jeden z organizátorů shromáždění z Iniciativy za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

Otec zavražděného reportéra Jozef Kuciak z pódia vyjádřil vděk lidem, kteří přišli na náměstí nejen ve čtvrtek, ale i v minulosti. „Chtěl bych poděkovat nejenom za dnešek, ale za všechna setkání, která jste zde měli,“ řekl Kuciak starší, jehož doprovázela jeho dcera. Dav čítající tisíce lidí odpověděl skandováním „Jsme s vámi“.

Iniciativa Za slušné Slovensko svolala shromáždění do 36 měst v zemi pod Tatrami a také do 22 metropolí v zahraničí včetně České republiky. Kromě demonstrací připravili občanští aktivisté a novináři u příležitosti výročí vraždy diskuse a také čtení Kuciakových novinářských textů.

Odhad: V Bratislavě se sešlo přes 25 tisíc lidí

Podle odhadu Denníku N, který údaje konzultoval s organizátory, přišlo na bratislavské náměstí Slovenského národního povstání přes pětadvacet tisíc lidí. Již loni po Kuciakově vraždě, jejímž motivem podle policie byla reportérova investigativní práce, iniciativa uspořádala sérii demonstrací, které byly z hlediska účasti největšími od pádu komunismu v roce 1989.

Shromáždění se konalo také v Košicích, kde slovenský prezident Andrej Kiska uctil památku Kuciaka a Kušnírové zapálením svíčky. „Chci pochválit policii, že s největší pravděpodobností jsme chytili vrahy, pravděpodobně víme, kdo tím vrahem byl, a něco tušíme o minimálně jednom z objednavatelů. Všichni si přejeme, aby se tato propojení, která za vraždou stála, odhalila,“ řekl Kiska.

Záznam Denníku N z Bratislavy: 

Pellegrini nechce rozdělenou společnost, podle opozice je země pořád na rozcestí

Premiér Peter Pellegrini v prohlášení označil vraždu Kuciaka a Kušnírové za brutální akt a útok na svobodu slova. Zároveň vyslovil přání, aby vražda přestala rozdělovat slovenskou společnost. Místopředseda Smeru-SD Pellegrini se stal předsedou vlády loni v březnu po Ficově demisi.

Podle opozice stojí Slovensko rok po vraždě zmiňované dvojice stále na rozcestí. „Jedině občané mohou v zemi vytvořit politické prostředí, ve kterém se mafiánům nebude dařit,“ uvedl šéf nejsilnější opoziční strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Dodal, že nadcházející prezidentské volby, volby do Evropského parlamentu i parlamentní volby v příštím roce jsou tři klíčové příležitosti, aby Slovensko vykročilo ze zmiňovaného rozcestí správným směrem.