Vražda Kuciaka a jeho partnerky před rokem šokovala Slovensko a předznamenala Ficův pád

Slovensko si připomíná rok od zavraždění investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Násilná smrt novináře, který byl podle policie zastřelen kvůli své práci, před rokem v zemi zvedla vlnu protestů a vyvolala politickou krizi. Ta nakonec vedla k demisi premiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer – sociálna demokracia Roberta Fica a pádu vlády. Intenzivní vyšetřování ani po roce neodhalilo, kdo si vraždu objednal. Po celém Slovensku je naplánovaná řada vzpomínkových akcí.

„První vražda novináře v novodobých dějinách státu,“ psala loni slovenská média a země prožívala šok. 21. února 2018 byl ve svém domě ve vesnici Velká Mača zastřelen mladý investigativní novinář Ján Kuciak, který pracoval pro server Aktuality.sk. Zastřelena byla i jeho snoubenka Martina Kušnírová. Na zločin se přišlo až o několik dnů později.

Chladnokrevná vražda mladé dvojice vyvolala v zemi největší demonstrace od pádu komunismu, kdy do ulic měst vyšly desetitisíce lidí. Demonstrovalo se kromě Bratislavy v řadě dalších slovenských měst, ale i v Česku. Protesty směřovaly proti premiérovi Robertu Ficovi, ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi, proti propojení politiky a mafie a skandálům politiků.

Prezident Kiska v důsledku stupňujícího se napětí ve společnosti vyzval k rekonstrukci vlády nebo k předčasným volbám. Už 28. února oznámil demisi slovenský ministr kultury Marek Maďarič. Ministr vnitra Robert Kaliňák, ke kterému vedly nitky některých korupčních případů, o nichž psal Kuciak, podal demisi 12. března.

Premiér Fico nabídl demisi 14. března, podle ústavy to znamenalo pád celé vlády. Novým premiérem jmenoval Kiska 22. března vicepremiéra Petera Pellegriniho. Ve vládě, kterou vytvořila dosavadní tříčlenná koalice, většina šéfů resortů zůstala na svých místech.

Události: Před rokem byl zavražděn Ján Kuciak (zdroj: ČT24)

Ani po roce není případ objasněný

Policie pracuje od začátku vyšetřování s několika motivy, které souvisejí s Kuciakovou prací. Kuciak se mimo jiné zabýval podezřeními spojenými s vládní stranou Smer-SD. Informace získával takzvanou datovou žurnalistikou, tedy vyhledáváním údajů z otevřených zdrojů. Dříve se ve své novinářské práci věnoval také tématu podnikání firem s nejasnou vlastnickou strukturou či podezřením z dotačních podvodů.

Poslední případ, na kterém Kuciak pracoval, souvisel s podnikatelem Mariánem Kočnerem. Ten se dostal do povědomí v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí televize Markíza za pomoci pracovníků bezpečnostní služby. Kočner novinářovi telefonicky vyhrožoval, Kuciak proto podal na podnikatele trestní oznámení. Po jeho vraždě však příslušné orgány nenašly důvod k zahájení trestního stíhání.

Text Kuciakova posledního článku byl zveřejněn o půlnoci z 27. na 28. února. Více než rok připravovaný materiál se týkal působení kalábrijské odnože italské zločinecké organizace 'Ndrangheta na Slovensku a figuroval v něm podnikatel Antonino Vadala, podle autora s vazbami na stranu Smer.

V září 2018 slovenská policie zatkla osm osob. Z vraždy Kuciaka a Kušnírové byli obviněni čtyři lidé. Podle policie jde o vykonavatele nájemné vraždy Tomáše Szabóa, jeho řidiče Miroslava Marčeka, druhotnou objednavatelku zločinu Alenu Zsuzsovou a zprostředkovatele Zoltána Andruskóa.

Zsuzsová je v médiích označována za osobu blízkou Kočnerovi. Ten z podílu na Kuciakově vraždě zatím nebyl obviněn, ale je s ní spojován. Od loňského června je však ve vazbě kvůli obvinění v případu falšování směnek.

Iniciativa Za slušné Slovensko, která stála za loňskými masovými protesty, svolala na čtvrtek shromáždění do Bratislavy, dalších asi tři desítek slovenských měst a do vybraných metropolí v zahraničí. V Košicích se vzpomínkové akce zúčastní i prezident Andrej Kiska. Hlava státu pak bude i na čtení Kuciakových novinářských textů, které potrvá nepřetržitě 24 hodin. V Bratislavě je naplánována také panelová diskuse. 

Studio 6 s novinářkou Monikou Tódovou z Denníku N (zdroj: ČT24)