Další brexitová porážka pro premiérku. Poslanci ji odmítli podpořit v jednáních s EU

Horizont ČT24: Mayová utržila od poslanců další porážku (zdroj: ČT24)

Dolní sněmovna britského parlamentu neschválila usnesení o podpoře brexitových jednání premiérky Theresy Mayové. Hlasování bylo pouze symbolické, dává však najevo, že premiérka nemá mezi poslanci ve snaze vyjednat s EU změny v kritizované irské pojistce většinovou podporu. Premiérčin úřad po hlasování oznámil, že vláda se bude o změny v irské pojistce snažit dál.

Na podobě dohody včetně irské pojistky se Mayová již dříve dohodla s Evropskou unií, britský parlament ale dokument v lednu odmítl a premiérka se nyní pokouší ujednání s EU upravit.

Sněmovna odmítla plány Mayové poměrem 303 ku 258 hlasům. Šéf opozice Jeremy Corbyn k výsledku hlasování poznamenal, že premiérka nemá pro své záměry v parlamentu většinu. 

Ještě před hlasováním kritizovali usnesení euroskeptičtí zákonodárci ze skupiny European Research Group. Vadila jim pasáž o podpoře stanovisek, která vyjádřila Dolní sněmovna 29. ledna. Poslanci se totiž tehdy vedle odmítnutí takzvané irské pojistky zároveň postavili proti brexitu bez dohody. Zákonodárci z European Research Group se nakonec rozhodli, že se nyní hlasování zdrží.

Mayová je odhodlána jednat dál

Mluvčí premiérky krátce po prohraném hlasování ujistil, že Mayová hodlá o změně dohody s EU jednat i nadále. „Vláda bude pokračovat v jednáních s Unií, aby zajistila, že k 29. březnu odejdeme,“ uvedl. 

Zároveň sdělil, že ministerská předsedkyně je stále přesvědčena, že konzervativní poslanci chtějí, aby dosáhla změn v podmínkách dohody. Dodal, že tito zákonodárci dnes hlasovali proti usnesení, protože se obávali možnosti vyškrtnutí brexitu bez dohody z možných řešení.

Irská pojistka, která má zabránit vzniku klasických hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem, se stala sporným bodem britské politiky. EU a také Británie si udržení pohraničního režimu bez kontrol přejí, ale řada britských poslanců kritizuje podmínky pojistky, která by měla být použita v případě, že se Londýn a Brusel během přechodného období nedohodnou na jiném řešení. Navržený pojistný mechanismus podle nich představuje riziko dlouhodobého připoutání Spojeného království k unijním strukturám i po brexitu. 

Poslanci odmítli odklad brexitu

Poslanci během čtvrtečního hlasování také odmítli návrh opozice, aby se do 27. února hlasovalo o upravené brexitové dohodě.

Zamítli také návrh Skotské národní strany (SNP) žádající tříměsíční odklad termínu vystoupení Británie z Evropské unie, který je stanoven na 29. března.

O návrhu, aby vláda předložila analýzu dopadu neřízeného brexitu na podnikání a obchod, se nakonec nehlasovalo, autorka dodatek stáhla.