Benátky přitvrzují vůči turistům. Od roku 2022 vstup jen s rezervací, jinak hrozí pokuta

Spolupracovnice ČT Lunardi k omezení turismu v Benátkách (zdroj: ČT24)

Do italských Benátek se počínaje rokem 2022 dostane jen omezený počet turistů. Každý, kdo bude chtít slavné město na laguně navštívit, si bude muset pobyt rezervovat. Neohlášené návštěvy budou komplikovanější, zdůraznil starosta Luigi Brugnaro. Tomu, kdo si vstupenku nepořídí vůbec, hrozí pokuta od 100 do 450 eur (2570 až 11 560 korun), píše list La Repubblica.

Ve všední dny se bude za vstup do Benátek platit šest eur (154 korun), v rušnější dny osm nebo deset eur (205 nebo 257 korun). Úřady přitom počítají s 19 výjimkami – například pro ty, kteří bydlí v regionu, informoval guvernér benátského regionu Luca Zaia. „Cílem je lépe spravovat množství turistů ve městě,“ dodal starosta Brugnaro.

Pro letošek stojí vstup 77 korun

Po tříletém přechodném období se budou návštěvy Benátek rezervovat prostřednictvím zákaznické karty. Speciální software dohlédne na správný poměr místních a turistů. Letos bylo stanoveno jednotné vstupné tři eura (77 korun), ale turisté se zatím předem hlásit nemusí.

Benátky dlouhodobě bojují s velkým množstvím turistů, ročně jich dorazí kolem 27,5 milionu. Návštěvníci ve městě daleko převyšují počet obyvatel a místní úzké uličky jsou v době hlavní turistické sezony téměř neprůchodné. Davy jsou obzvlášť velké, když v přístavu zakotví výletní lodě s tisíci turisty na palubě, kteří okamžitě vyrazí do města.

Město umírá. Má už jen kolem 50 tisíc obyvatel v historickém centru. Z původního typického života zbylo už jen velmi málo.
Vědunka Lunardi
spolupracovnice ČT

Hromadná turistika a vylidňování jsou dlouhou dobu příčinou nespokojenosti Benátčanů. Loni v létě dokonce na protest proti turistickému průmyslu vyšlo do ulic kolem dvou tisíc místních. O regulaci cestovního ruchu jednají Benátky už roky. Cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch s ohledem na zájmy obyvatel.

Největší problém představují návštěvníci, kteří dorazí do města jen na skok. Benátky proto jako první evropské město rozhodly, že se za jednodenní turistický vstup do historických částí bude od letošního července platit až deset eur (257 korun).

Benátky se považují za muzeum, jehož údržba vyžaduje vysoké náklady. Poplatek je třeba brát jako vstupné do muzea.
Vědunka Lunardi
spolupracovnice ČT

Omezení chystají i další města

Masový příval turistů hodlá zastavit také Vídeň. Plánuje zvýšit poplatek za vjezd autobusů do středu rakouské metropole. „Chce přilákat movitější hosty, kteří přinesou vyšší přidanou hodnotu,“ říká autor srovnávací studie 52 evropských měst Vladimir Preveden.

Trpělivost došla i rakouskému Hallstattu. Malebné městečko v horách rozhodlo, že od letoška si budou muset všichni autobusoví dopravci předem koupit speciální propustku, bez níž se už do města nedostanou. Podobné opatření již funguje v Salcburku – město omezuje počet autobusů na 40 tisíc ročně.

V nizozemském Amsterdamu zase úřady snížily počet nevěstinců a omezily levné pronájmy bytů přes internet. Přísnější pravidla pro ubytování přes Airbnb zavedla i Barcelona.