Za jednodenní návštěvu Benátek turisté od července zaplatí až 10 eur

Události: Benátky od léta zpoplatní vstup „jednodenním“ turistům (zdroj: ČT24)

Benátky zintenzivňují boj proti masám „jednodenních“ turistů. Všichni, kdo si chtějí prohlédnout historické centrum za jeden den, zaplatí od léta za vstup až 10 eur. Z velkých evropských měst zavádí Benátky zvláštní poplatek jako první. Omezení pro návštěvníky už ale plánují i jinde.

27,5 milionu turistů se ročně proplete uličkami a mosty až na náměstí svatého Marka. Více než polovina z nich přijíždí jen na skok, což se stále více nelíbí starousedlíkům.

Benátky proto přicházejí s novým omezením. Za jednodenní turistický vstup do historických částí se bude od července platit 2,50 až 10 eur.

„Je to velmi důležité opatření, protože čištění ulic a zajištění bezpečnosti v historickém centru stojí hodně peněz, které dosud platili jen Benátčané,“ vysvětluje starosta Benátek Luigi Brugnaro. 

Poplatky ročně přinesou desítky milionů eur

Právo vybírat nový poplatek radnice prosadila přímo do italského rozpočtu. Týkat se nebude lidí, kteří přijedou třeba na pracovní schůzku. Postihne naopak cestovatele, které v Benátkách vysadí na několik hodin vlaky nebo obří výletní lodě. Úřady věří, že tak získají až 50 milionů eur ročně.

„Turisti jsou našimi hosty, musíme je vítat s úctou, kterou ale požadujeme i po nich,“ říká ředitelka odboru pro cestovní ruch Paola Marová.

Osmdesát tisíc obyvatel centra chce navíc odradit ty, kteří podle nich příliš narušují běžný život v Benátkách. Za dva roky proto Benátky zakážou vjezd i gigantickým plavidlům.

Omezení chystají i další města

Masový příval turistů hodlá omezit také Vídeň. Plánuje zvýšit poplatek za vjezd autobusů do středu rakouské metropole. „Chce přilákat movitější hosty, kteří přinesou vyšší přidanou hodnotu,“ říká autor srovnávací studie 52 evropských měst Vladimir Preveden.

Stejně cílí Amsterdam, kde úřady snížily počet nevěstinců a omezily levné pronájmy bytů přes internet. Přísnější pravidla pro ubytování přes Airbnb zavedla i Barcelona. Pověsti metropole, kam míří turisti hlavně za levným alkoholem a zábavou, se chce zbavit i Praha.

Přibylo Číňanů a Indů

„V posledních letech turistika vyrostla nesmírně rychle, především díky čínské a indické turistice. A ten trend se nezastaví. Jejich bohatnutí bude každoročně přidávat mnohasettisícové další davy turistů, kteří budou chtít vidět highlighty turistiky po celém světě. Jediná možnost je regulace,“ myslí si místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Jako příklad uvedl brány kolem měst, zvýšení cen či pořadníky. „Jsou to unikátní místa a těch zájemců je tolik, že pokud nemají být devastovány, tak se návštěvnost musí omezit,“ podotkl Papež. „Například některá místa v Botswaně jdou do internetové burzy a každý, kdo chce vidět parky, se musí přihlásit a vylosovat si místo v kempu,“ prohlásil Papež.

Pokud jde konkrétně o Prahu, zátěž padá třeba na Karlův most a Karlovu ulici, Pražský hrad či Staroměstské náměstí. „Prahu ročně navštíví odhadem 12,13 milionu návštěvníků, 8,5 milionu turistů zde přespí, jednodenních turistů je zhruba jedna třetina. V Benátkách je to úplně jinak, naprostá většina jsou jednodenní turisté. Praha to v tomhle má lepší, je to aktuálně čtvrté nejnavštěvovanější město Evropy,“ upozornil člen zastupitelstva hlavního města Prahy Jan Wolf (KDU-ČSL).

Zdanění je třeba i v Praze, míní Papež

Podle něj je nutná diverzifikace – rozmělnit turismus po městě. „Je to složité, protože každý turista chce zažít to, co je ten highlight města, ale musíme mu dát takovou nabídku, abychom ho přesvědčili, že Praha není jen o památkách, ale i příležitostech,“ míní Wolf.

I podle Papeže to bude velmi složité. „Je potřeba vyšší mírou zdanit zahraničního turistu, který do Prahy přijíždí, zkontrolovat si, jakým způsobem jsou tu ubytovaní lidé mimo klasické hotely – jako Airbnb – a ty zdanit stejným způsobem,“ konstatoval Papež.

Jiná věc je podle něj domácí turistika. „Byl jsem vyděšen ze statistiky, že 75 procent obyvatel nikdy nespalo v Praze, což je absurdní. I tady se musí najít nějaký model, aby se čeští obyvatelé podívali na ta místa jinak než jednodenní návštěvníci. Jednodenní návštěva je totiž pouze vytěžení krásného místa,“ podotkl Papež s tím, že zdanit by se mohly třeba turistické autobusy, které přijíždějí jen na den.

Papež: Je třeba zdanit zahraniční turisty, kteří míří do Prahy jen na den (zdroj: ČT24)