Tuny odpadků ročně. Turisté odešli, národní parky uklízejí

Události: České národní parky se prohýbají pod tunami odpadků (zdroj: ČT24)

Šumava, Krkonoše nebo Adršpašské skály nabízejí podobný obrázek – po turistické sezoně se správci národních parků musejí vypořádat s tunami odpadků, které tam zanechali návštěvníci.

Už v roce 1962 odvysílal Československý filmový týdeník reportáž o spoušti, kterou po sobě návštěvníci Šumavy zanechávali. 56 let uplynulo a na Šumavě se toho příliš nezměnilo, snad jen složení odpadků. A každým rokem jich přibývá.

Záběry ze Šumavy v roce 1962
Zdroj: ČT

„Kdybychom šli do absolutních čísel za celou Šumavu, jsme na desítkách tun ročně,“ říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. Obce by v parku chtěly více odpadkových košů a apelují na vedení parku, aby jich instalovalo víc, případně i mobilní toalety. Vedení parku ale zastává názor, že co si turista do lesa přinese, má si také odnést s sebou.

Takový osvětový přístup nicméně u návštěvníků příliš nefunguje. „Klasický případ,“ ukazuje do trávy člen Strážní a informační služby NP Šumava Jan Pecánek na vlhčené ubrousky v trávě. „To je největší problém, protože se nerozkládají, stejně tak dětské pleny,“ dodává.

Vedení šumavského parku se do úklidu snaží zapojit i veřejnost. Třeba akcí Ukliďme svět, ukliďme Šumavu. Stejnou akci pořádají v Krkonoších, kam dobrovolníci vyráží na úklidové angažmá pravidelně po každé sezoně.

Také na horách na severovýchodě Čech požadují víc košů, jsou to tam ale hlavně sami turisté. Strážci rezervace však odmítají dělat technické služby.

„Není to zvykem nikde na světě, v žádném národním parku. My jsme to i před lety zkoušeli, bohužel to příliš nefunguje. Jednak to samozřejmě vyžaduje svozovou službu a další zátěž pro hory,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy KRNAP Jan Kašpar.

V Adršpaško-teplických skalách zase dva roky řeší problém s nedostatkem toalet. Jediné se tam nacházejí přímo u vstupu do rezervace. Mobilní záchody tu kvůli terénu být nemůžou a lidé to řeší po svém. Osobní potřebu vykonávají ve skalách mimo značené cesty.

Zajímavou inspirací může být kampaň v národním parku u sousedů v Bavorsku. Turisty upozorňuje, kolik vody znečistí jeden nedopalek cigarety nebo jak dlouho se rozkládá v přírodě umělý materiál. Účinnost akce vyhodnotí za tři roky.