Britská vláda projedná alternativy k irské pojistce a pak je předloží EU, uvedl šéf ostrovní diplomacie

Britská vláda v následujících dnech vypracuje návrhy řešení sporu kolem režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem po brexitu a předloží je Evropské unii. V rozhovoru s BBC to řekl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Podle něj je nyní ještě příliš brzy říci, zda bude potřeba odchod Spojeného království z Unie odložit.

Každá z možností ohledně hranice mezi Irskem a Severním Irskem má podle něj potenciál. „My je ale teď musíme (tyto varianty) dát dohromady, ujistit se, že berou v potaz obavy EU, a pak o nich budeme diskutovat,“ uvedl šéf britské diplomacie.

Británie má evropský blok opustit 29. března, tedy již za 57 dní. Schvalování dojednané dohody o podmínkách odchodu ale v britském parlamentu komplikuje právě takzvaná irská pojistka. Ta je součástí smlouvy o britském vystoupení z EU a má platit v případě, že se strany do konce přechodného období po brexitu nedohodnou na lepším řešení.

Smyslem pojistky je zamezit vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem; odpůrci připravené varianty se ale obávají, že pojistka představuje riziko připoutání Británie k unijním strukturám i po brexitu.

Možnosti: časově omezená pojistka nebo žádné kontroly zboží

Britská premiérka Theresa Mayová už ve středu nastínila možné změny pojistky; je mezi nimi například časové omezení její platnosti nebo mechanismus, díky němuž by od ní Británie mohla jednostranně odstoupit. Další možnosti představuje upuštění od kontrol zboží na hranici či vzájemné uznání pravidel s EU.

Z Bruselu ale opakovaně zaznívá, že EU dojednanou dohodu znovu otevírat nebude. Zejména klíčové Irsko dává najevo, že alternativy k irské pojistce neexistují.