Guaidó nesmí vycestovat z Venezuely a má obstavené účty. Maduro chce s opozicí jednat

Venezuelský nejvyšší soud opozičnímu lídrovi Juanu Guaidóovi, který se minulý týden prohlásil prezidentem, zakázal vycestovat ze země a obstavil mu účty. Autoritářský prezident Nicolás Maduro mezitím v rozhovoru s ruskou agenturou Ria Novosti oznámil, že je připravený vyjednávat s opozicí pomocí mezinárodních prostředníků a je pro vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Ve středu se v Caracasu a dalších velkých městech vydaly do ulic tisíce lidí, aby podpořily Guaidóa.

O vydání příslušného předběžného opatření vůči Guaidóovi požádal soud generální prokurátor Tareck William Saab. Saab i samotný nejvyšší soud jsou považováni za příznivce autoritářského prezidenta Madura.

Generální prokurátor v úterý oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování Guaidóa kvůli násilným činům, jichž se dopustil od 22. ledna. Neuvedl však, z jakých konkrétních trestných činů je opoziční politik podezřelý. Maduro v rozhovoru řekl, že příkaz k zatčení jeho soka zatím vydán nebyl.

Guaidó, který stojí v čele parlamentu ovládaného opozicí, se minulý týden prohlásil za úřadujícího prezidenta Venezuely. Opozice, stejně jako řada amerických zemí, včetně USA, neuznávají legitimitu nového mandátu autoritářského prezidenta Madura, který začal 10. ledna.

Guaidóa podporují účastníci masových protivládních demonstrací, stojí za ním i dvě desítky amerických zemí nebo EU; naopak Rusko, Čína, Írán nebo Turecko podporují Madura. Během protestů proti Madurovi podle OSN zemřely už čtyři desítky lidí, stovky dalších byly zatčeny.

  • Maduro byl loni zvolen ve volbách s velmi nízkou účastí, které většina opozice na protest proti vyloučení mnoha svých kandidátů a dalším diskriminačním praktikám bojkotovala. Při lednové inauguraci navíc nesložil přísahu v parlamentu, jak mu předepisují zákony, ale před členy nejvyššího soudu.
  • Zákonodárné Národní shromáždění, které opozice ovládla v řádných volbách, vyřadil autokratický prezident už dříve ze hry vytvořením nového Ústavodárného shromáždění, které tvoří takřka výhradně vládě poplatní lidé.
  • Kvůli vytvoření alternativního parlamentu uvalily na Venezuelu sankce Spojené státy, hlasitě protestovaly také Španělsko, Argentina či Brazílie. Obnovení demokracie v zemi požadují i země skupiny Mercosur, které Venezuele pozastavily členství v této organizaci.
  • Zdroje: ČTK, ČT24

Prezidentské volby chce Maduro až v řádném termínu

Zatímco Guaidó chce vést Venezuelu k demokracii a novým prezidentským volbám, Maduro řekl, že příští prezidentské volby budou roku 2025, tedy v řádném termínu. „Zvítězil jsem ziskem 68 procent hlasů, legitimně. Přejí-li si imperialisté nové volby, ať počkají do roku 2025,“ řekl.

Prezident v rozhovoru mluvil také o domácí ekonomice, již se prý vláda snaží stabilizovat. Venezuela čelí vážným ekonomickým problémům, avšak Maduro ujistil, že jeho země splní své povinnosti vůči věřitelům. USA tento týden uvalily sankce na venezuelskou státní ropnou společnost PDVSA, což Maduro v rozhovoru označil za nelegální a za „nejšílenější“ rozhodnutí bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona.

Guaidó vyzval Evropskou unii, aby proti Madurovu režimu zavedla sankce. „Žijeme v diktatuře a je třeba vyvíjet tlak. Je to zkorumpovaný režim, potřebujeme více sankcí ze strany EU, tak jak se rozhodly Spojené státy,“ citoval Guaidóa německý Bild.

Rusko Venezuelu ekonomicky podporuje, podle Reuters jí od roku 2006 poskytlo půjčky v hodnotě 17 miliard dolarů (384 miliard korun). Podle úterních zpráv dorazil do Caracasu boeing ruské společnosti Norwind. Spekulovalo se o tom, že má evakuovat venezuelskou vládu nebo odvézt do Ruska 20 tun zlata. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že takovou informaci nemá. Ujistil také, že je Rusko připraveno pomoci situaci ve Venezuele uklidnit.

Trump vydal příkaz mě zabít, věří Maduro

Maduro ve středu obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z toho, že dal kolumbijské vládě pokyn jej zavraždit. „Donald Trump vydal bezpochyby příkaz zabít mne. Řekl o to kolumbijské vládě a kolumbijské mafii. Jestliže se mi někdy něco stane, pak odpovědnost ponese Donald Trump a kolumbijský prezident Iván Duque,“ prohlásil Maduro.

Spekulace o možném vojenském plánu Spojených států se šíří od pondělka, kdy se bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton objevil na briefingu s poznámkami, v nichž stálo „5000 vojáků do Kolumbie“.   

Maduro také řekl, že navzdory všemu je ochoten setkat se s Trumpem „kdekoli si to bude přát“, avšak dodal, že to není pravděpodobné, protože Trumpovi poradci se tomu budou snažit zabránit. Jeho rozhovory s opozicí prý podporuje Mexiko, Uruguay, Bolívie, Rusko, Vatikán a několik evropských zemí, které nejmenoval.