Macron je mizerný prezident, uvedl Salvini. Francie odmítla „soutěž ve stupiditě“

Mezi Francií a Itálií sílí napětí, Salvini urazil Macrona (zdroj: ČT24)

Diplomatická roztržka mezi Římem a Paříží se prohlubuje. Francie si po sérii ostrých výroků politiků z Apeninského poloostrova předvolala italského velvyslance. Italský ministr vnitra Matteo Salvini například obvinil Francouze, že Afriku obírají o bohatství, a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nazval „mizerným prezidentem“. Francouzská diplomacie to označila za „nepřijatelné“.

Už v neděli Paříž pobouřil místopředseda italské vlády a lídr populistické strany Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio, který označil Francii za příčinu migrace z Afriky do Evropy. „Bez afrických kolonií, které ožebračuje, by Francie byla patnáctou nejsilnější ekonomikou světa. Místo toho je mezi prvními, právě kvůli tomu, co dělá v Africe,“ prohlásil Di Maio.

Francie si následně předvolala italského velvyslance, jemuž prý byly připomenuty limity, kterými je třeba se řídit, aby francouzsko-italské vztahy zůstaly i nadále přátelské. 

Pomyslný olej do ohně pak ještě přilil Salvini, který sice v úterý v televizi Canale 5 uvedl, že s Di Maiem nesouhlasí, zároveň ale dodal, že Francie se „evidentně“ řadí mezi země, jež „nejsou v Africe, aby utvářely rozvoj, nýbrž aby braly bohatství národům tohoto kontinentu“. „Francie nemá žádný zájem situaci v Libyi stabilizovat, nejspíš proto, že má zájmy v ropě, které jdou proti těm italským,“ dodal.

Nepřijatelná tvrzení, ozývá se z Francie

Když pak záznam televizního interview sdílel Salvini na Facebooku, napsal k němu komentář, v němž si nebral servítky: „Ve Francii mají mizernou vládu a mizerného prezidenta republiky. (…) Francouzský lid si zaslouží lepší a v evropských volbách 26. května může vyslat pořádný vzkaz.“

Salviniho poznámka rozčílila francouzské ministerstvo zahraničí. „Tato neopodstatněná tvrzení by měla být chápána v kontextu domácí italské politiky. Jsou nepřijatelná,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Agnes von der Muhllová.

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová považuje Salviniho poznámky za „bezvýznamné“, protože Francie svou politiku stejně nezmění. Do Itálie vzkázala, že její země se nenechá zavléct do „soutěže ve stupiditě“.

Italští politici podpořili protestující žluté vesty

Tradičně přátelské vztahy mezi Itálií a Francií po nástupu koalice M5S a protiimigrační Ligy výrazně ochladly. Salvini a Di Maio kritizují francouzskou vládu opakovaně. Prezidenta Macrona obviňují z neochoty pomáhat při zvládání velkého počtu migrantů, kteří v posledních letech přicházejí do Evropy přes Středozemní moře.

Oba politici také v prosinci vyjádřili podporu protestnímu hnutí takzvaných žlutých vest, jehož členové se od poloviny listopadu bouří proti politice francouzské vlády. „Rodí se nová Evropa. Evropa žlutých vest, Evropa hnutí, Evropa přímé demokracie,“ uvedl Di Maio na blogu hnutí. Francouzským protestujícím vzkázal, aby „nepovolili“.