Policie zatkla čtyři podezřelé kvůli výbuchu v Londonderry

Severoirská policie zadržela čtyři podezřelé v souvislosti se sobotním výbuchem auta před soudem v Londonderry. Vyšetřovatelé jsou podle médií přesvědčení, že za útok je zodpovědná nacionalistická organizace Nová IRA, usilující o sjednocení Irského ostrova. Nikdo při incidentu neutrpěl zranění.

Dva dvacetiletí podezřelí byli v Londonderry zadrženi už v neděli ráno. Večer pak
následovalo chycení dvou dalších mužů ve věku 32 a 34 let. Policie také upřesnila, že bomba byla odpálena ve 20:00 místního času (22:00 SEČ) v dodávkovém autě pro rozvážení pizzy, který dvě hodiny předtím ukradli dva ozbrojení muži.

Mark Hamilton z místního policejního sboru uvedl, že v bombovém útoku nespatřuje eskalaci schopností militantních organizací, ale pokračování hrozby, která je už deset let stanovena úřady na stupeň „silný“. 

Policie podle Guardianu uvedla, že obdržela varování přibližně 10 minut předtím, než bomba před soudem na Bishop Street vybuchla. Čas na evakuaci stovek lidí z nedalekého hotelu, sálu nebo klubu pro mládež i dalších míst byl tak velmi krátký. Přesto se exploze obešla bez zranění. 

Svědci uvedli, že slyšeli hlasitý třesk a viděli velký oblak kouře. Policie v ulici chvíli před výbuchem kontrolovala podezřelé vozidlo, když o pět minut později obdržela podle Hamiltona informaci, že v soudní budově bylo zanecháno „zařízení“. „Lidem zodpovědným za tento útok nezáleží na škodách, které způsobí,“ citoval Guardian Hamiltona.

K útoku se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, ale podezření padá na nacionalistickou organizaci Nová IRA, usilující o sjednocení Irského ostrova. Nová IRA je jednou z malého počtu militantních skupin, které se postavily proti mírové dohodě z roku 1998 ukončující tři desetiletí násilí v Severním Irsku.

Násilné střety mezi menšími skupinami sice byly od té doby zaznamenány, ale jen zřídka. Bombové útoky jsou tu nicméně neobvyklé.