Hřebenatky v centru dění. Tvrdý brexit může rozpoutat válku mezi rybáři Francie a Velké Británie

Brexit bez dohody může vyostřit spor mezi rybáři v Lamanšském průlivu (zdroj: ČT24)

Kvůli neschválení „rozvodové“ dohody britským parlamentem stále hrozí takzvaný tvrdý brexit. Komplikovaná situace může nastat hlavně v oblasti rybolovu. Už tak napjaté vztahy mezi francouzskými a britskými rybáři mohou přerůst ve vážnější konflikty.

Spor o lov hřebenatek, které jsou oblíbenou pochoutkou středomořské kuchyně, se může v Lamanšském průlivu kdykoliv znovu vyostřit. Naposledy se tak stalo loni v srpnu, kdy se desítky francouzských lodí vydaly protestovat proti údajnému britskému drancování míst výskytu hřebenatek. Došlo při tom ke střetům, které vyústily v poškození řady lodí. Napětí zmírnilo až uzavření provizorní dohody.

Paříž by prý v případě dalších střetů zvažovala povolání námořnictva. „Jsme připraveni s nimi jít do otevřené konfrontace, podobné, jakou jste viděli. A trochu je přitlačit, aby pochopili,“ konstatoval rybář z francouzského Port-en-Bessin.

Francouzi mají omezený přístup

Rybáři zde nyní vyjíždějí na moře přibližně čtyřikrát týdně. Jejich specialitou jsou právě hřebenatky. Zatímco Britové smějí tyto mlže lovit po většinu roku, francouzská sezona je zákonem omezená na období od října do května. „Problém je v tom, že mají přístup do našich vod, když my ještě nemůžeme. A když tam můžeme my, tak už toho zpravidla moc nezbývá,“ postěžoval si místní rybář.

Francouzi požadují, aby měly obě strany stejné podmínky, a chtějí změnu zákona. Britské kolegy vidí jako konkurenci, zvýhodněnou současnými zákony. „Máme kvóty, které respektujeme, abychom chránili své zdroje. Oni žádné nemají, mohou lovit každý den,“ poznamenal rybář z francouzského Granville.

Prohrát mohou všichni

Tvrdý brexit může situaci výrazně změnit. Země sedmadvacítky včetně Francie by v krajním případě nesměly lovit v britských vodách. Tamní rybáři to vítají, jelikož 92 procent z nich hlasovalo pro odchod z Unie.

Britové ale tři čtvrtiny úlovků prodávají na evropském trhu, hlavně ve Francii a Španělsku, kam by nově neměli přístup. Bez dohody tak ve skutečnosti prohrají obě strany.