Britští a francouzští rybáři hlásí klid zbraní. Dohoda o lovu hřebenatek má ale háček

Britští a francouzští rybáři prozatím ukončili spor o lov hřebenatek v Lamanšském průlivu, kvůli němuž se v srpnu dostali do ostrých fyzických potyček. Žádná plavidla Spojeného království nebudou moci lovit hřebenatky v zálivu Seiny během období, kdy zde nesmí lovit Francouzi. Dohoda je ovšem provizorní – závisí na míře odškodnění malých britských rybářů.

Po několikahodinovém jednání rybáři ve středu obnovili dohodu z roku 2017 o tom, za jakých okolností mohou do oblasti na výlov lodi delší než patnáct metrů. Uzavření finální dohody ale podle BBC závisí na „rozumném odškodnění“ pro menší britská plavidla, o němž se bude jednat v pátek v Paříži.

Spor se vede o to, jak dlouho je možné v zálivu Seiny měkkýše lovit. Hřebenatky jsou oblíbenou pochoutkou středomořské kuchyně. Britští rybáři mají právo je lovit po většinu roku, zatímco francouzští jen od října do května. Proto jim vadilo, že jejich britští kolegové mohou lovit ve větším rozsahu.

„Nechceme, aby přestali lovit, ale mohli by počkat přinejmenším do 1. října, abychom se podělili,“ řekl šéf normandských rybářů Dimitri Rogoff. Nová dohoda teď zakazuje lov i menším britským lodím.

Hřebenatky
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Vyjednavač britských rybářů Jim Portus uvedl, že dohoda uspokojí obě strany. „Francouzi spěchají, protože nechtějí další konflikt. Upřímně řečeno, pokud páteční dohoda nebude dost dobrá, bude odmítnuta,“ upozornil.

Napětí ve sporu táhnoucím se patnáct let vyvrcholilo koncem srpna, kdy se desítky francouzských lodí vydaly protestovat proti údajnému britskému drancování míst výskytu hřebenatek. Došlo přitom ke střetům, které vyústily v poškození řady lodí.

Problémy může přinést brexit

Situace se může opět zhoršit s blížícím se odchodem Británie z osmadvacítky. „Britští rybáři celkově vzato brexit podporují. Musíme počítat s tím, že napětí se vrátí s tím, jak se ještě víc přiblíží vystoupení Británie z EU,“ podotkl francouzský ministr zemědělství Stephane Travert.

Francouzi si přejí, aby byl rybolov součástí celkové dohody mezi evropskou sedmadvacítkou a Londýnem o brexitu. Globální řešení je ale spíš otázkou měsíců.