Mince z fontány di Trevi půjdou na opravu města, rozhodl Řím. Okrádáte chudé, bouří se církev

Mezi italskou metropolí a římskokatolickou církví se rozhořel spor o osud mincí, které házejí turisté do slavné fontány di Trevi. Starostka Říma Virginia Raggiová chce peníze využít na opravu infrastruktury. Dosud je dostávala katolická charita, která tvrdí, že nebude mít dost pro chudé.

Téměř tři sta let starou fontánu di Trevi navštíví každý rok miliony turistů. Tradice házení mincí je úzce spjata s romantickým filmem Three Coins in the Fountain z roku 1954 a se stejnojmennou písní Franka Sinatry.

Každoročně se z proslulé fontány vyloví kolem 1,5 milionu eur (zhruba 38,4 milionu korun). Podle katolické charity Caritas ztráta příjmů zasáhne chudé. „Tento výsledek jsme nepředpokládali,“ uvedl ředitel Caritas Benito Ambarus. „Pořád doufám, že nejde o konečné (řešení),“ zdůraznil.

Mince ve fontáně di Trevi
Zdroj: DPA/Fredrik von Erichsen/ČTK

List italských biskupů Avvenire píše o „penězích, jež byly odebrány těm nejchudším“. Návrh starostky ale už schválili římští radní a změna by měla začít platit od dubna. Podle agentury Ansa řada lidí na sociálních sítích žádá zastupitelstvo, aby toto rozhodnutí odvolalo.

Raggiová je starostkou italské metropole od roku 2016. Je členkou protestního Hnutí pěti hvězd, jež se loni stalo součástí celostátní italské koalice. Raggiová opakovaně čelí kritice, že nedokáže adekvátně řešit problémy zadluženého Říma, upozorňuje BBC.

V říjnu protestovaly tisíce lidí před radnicí kvůli tomu, že vedení města nezvládá uklízet odpadky a opravovat poničené silnice. Řím řeší také dopravní prostředky postříkané spreji a vznícené autobusy. Předloni se stala radnice terčem posměchu řady lidí, když pořídila chřadnoucí vánoční strom.