Bavorsko bojuje s přívaly sněhu, v Alpách zemřela žena. Laviny hrozí i v Rakousku

V Bavorsku komplikuje sníh dopravu, v Alpách hrozí laviny (zdroj: ČT24)

Zatímco v Česku se počasí uklidňuje, v sousedním Bavorsku dál hustě sněží. V německých Alpách zahynula dvacetiletá žena, kterou zavalila sněhová masa. Bavorsko hlásí také desítky nehod na silnicích. Letiště v Mnichově muselo v sobotu zrušit část letů, včetně spojů do Prahy, situace se už ale zlepšuje. S problémy se potýká i Rakousko, kde hrozí laviny. Na vnějším vídeňském dálničním okruhu A21 se převrátil slovenský mikrobus a tři cestující utrpěli zranění.

V německých alpských a předalpských regionech by mohlo do pondělí napadnout až 40 centimetrů nového sněhu, meteorologové proto vydali výstrahu. 

Kvůli kluzkým silnicím má bavorská policie přes víkend nahlášeny desítky nehod. Při srážce dvou aut na zasněžené silnici u hornobavorského města Bad Tölz zemřel devatenáctiletý muž. Další čtyři lidé utrpěli zranění, dva z nich jsou ve vážném stavu. Řidiči nadále musí počítat s problematickou sjízdností.

obrázek
Zdroj: ČT24

V horách stále hrozí vysoké lavinové nebezpečí. V Chiemgauských Alpách na jihovýchodě Bavorska v sobotu zahynula dvacetiletá žena, kterou na hoře Teisenberg zasypala sněhová masa. Kvůli silnému větru museli uzavřít i sjezdovky na nejvyšší německé hoře Zugspitze.

Na letišti v Mnichově uvázly v sobotu tisíce lidí

Situace se vrací k normálu na mnichovském letišti, kde muselo být v sobotu zrušeno na 130 letů, což se dotklo i spojů s Prahou. Dalších 220 letů odstartovalo s více než hodinovým zpožděním. V nedělním letovém plánu již bylo odřeknuto jen několik letů.

„Kvůli počasí máme ohlášeno zatím patnáct zrušených letů,“ oznámila mluvčí mnichovského letiště. Upozornila, že další odřeknutí spojů není možné vyloučit, pokud opět začne hustě sněžit.

Sníh na mnichovském letišti
Zdroj: Andreas Gebert/Reuters

Zimní počasí vyvolává problémy také v Rakousku, kde rovněž hrozí laviny. Kvůli uzavírkám silnic, které si vynutilo špatné počasí, hrozí v alpských regionech zácpy. V Bischofshofenu, kde vrcholí turné čtyř můstků ve skocích na lyžích, pořadatelé v sobotu zrušili kvalifikaci.

Na vnějším vídeňském městském okruhu A21 se v noci převrátil na bok slovenský mikrobus se čtyřmi cestujícími. Tři z nich utrpěli zranění, informovala policie. Dvě osoby byly přepraveny do nemocnice v Badenu, další zraněný do Meidlingu. Podle hasičů se nehoda stala za hustého sněžení a na mokré vozovce. Zásahové síly postavily vozidlo na kola s pomocí jeřábu a odklidily ho.

Kvůli trvale špatnému počasí v horním Štýrsku musely odpoledne armáda a policie podle agentury APA zastavit průzkumné a zaopatřovací lety vrtulníky.

Problémy jsou i na železnici

Vybavit se trpělivostí v Rakousku i Německu musí také cestující na železnici. V Bavorsku mají vlaky problémy především na jihu a západě této německé spolkové země. Například v oblasti Allgäu nebo ve směru bavorského města Garmisch-Partenkirchen musely být tratě uzavřeny.

V salcburském Leogangu brzy ráno na čtyři hodiny uvázl noční spoj rakouských drah ÖBB s 300 cestujícími. Strom zde spadl na vedení a do překážky následně narazila souprava, při nehodě nebyl podle agentury APA nikdo zraněn. Mluvčí ÖBB Christoph Gasser-Mair poznamenal, že v soupravě zůstalo funkční topení.

Sníh a padající stromy poničily také elektrické vedení na několika místech Horních a Dolních Rakous, kde zůstalo bez proudu okolo 15 tisíc domácností. Energetikům se během neděle postupně podařilo velkou část odběratelů opět připojit, bez elektřiny v poledne bylo stále asi čtyři tisíce hornorakouských zákazníků.

V pondělí by už mělo sněžení na jihu Německa zeslábnout a na severozápadě země by se měla projevit tlaková níže Benjamin s teplotami mezi čtyřmi a osmi stupni a deštěm. Od noci z pondělí na úterý by se měly srážky rozšířit na celé Německo, v horských oblastech mají být sněhové.