Londýn i Dublin se chystají na tvrdý brexit. Chaosu na severoirské hranici mají zabránit posily

S brexitem bez dohody už částečně počítá také Irsko (zdroj: ČT24)

Proti přijetí brexitové dohody se znovu otevřeně vyslovili severoirští unionisté, o které se opírá konzervativní vláda Theresy Mayové. Bojí se, že takzvaná pojistka, tedy zajištění průchozí hranice, oslabí vazbu Severního Irska na zbytek Velké Británie. Vedení severoirské policie požádalo kvůli obavám z chaotického odchodu o posily na hranici s Irskou republikou. Na brexit bez dohody se chystají i Dublin a Brusel.

Severoirskou policii by v případě chaotické situace po neřízeném odchodu Británie z Evropské unie mohlo posílit na tisíc policistů z Anglie a Skotska, napsal ve čtvrtek web deníku The Guardian.

Podoba hranice mezi oběma částmi irského ostrova je zásadním sporným bodem rozdělujícím britské politiky. Část z nich kvůli obavám z toho, že pro Severní Irsko by mohl na základě pojistky obsažené v dohodě mezi Londýnem a EU platit jiný celní režim než pro zbytek Británie, hodlá dohodu v hlasování Dolní sněmovny plánovaném na polovinu ledna odmítnout.

Nový průzkum ukázal, že většina členů britské vládní Konzervativní strany by v případném referendu hlasovala pro brexit bez dohody s EU, a nikoli pro podobu odchodu, kterou se snaží v parlamentu prosadit Mayová. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnil výzkumný tým Party Members Project (PMP) vedený akademiky z londýnské Queen Mary University a Sussexské univerzity. Drtivá většina opozičních labouristů naopak vyjádřila podporu setrvání v EU.

Ve hře je odchod bez dohody, ale i nové referendum

Jak by předsedkyně vlády po pravděpodobné porážce v Dolní sněmovně postupovala, přitom není jasné. I uvnitř jejího kabinetu se názory na toto téma rozcházejí. Jedna frakce v čele s Andreou Leadsomovou, která organizuje vládní agendu ve sněmovně, údajně prosazuje „řízený brexit bez dohody“, zatímco další ministři tuto představu považují za iluzorní a přiklánějí se k vypsání nového referenda.

V obavách z krachu dohody se na variantu tvrdého brexitu začala chystat EU stejně jako Británie. Podle Guardianu by měla téměř tisícovka policistů začít během ledna trénovat na případné nasazení v Severním Irsku.

„Stále očekávám, že v příštích týdnech budeme mít dohodu, ale jsem samozřejmě opatrný. Jak plynou dny, mnohem víc se připravujeme na scénář bez dohody,“ konstatoval také irský premiér Leo Varadkar.

Ve snaze zvětšit manévrovací prostor Mayová mimořádně kontaktovala šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a znovu žádala Brusel o záruky. Vedení Unie už ale dříve jasně vzkázalo, že Londýn má jeho podporu, nicméně na dohodě se nic měnit nebude.

obrázek
Zdroj: ČT24