Severokorejský velvyslanec v Římě požádal o azyl. Itálie to ale popírá

Horizont ČT24 s koreanistou Jaromírem Chladou k aktuální situaci v KLDR (zdroj: ČT24)

Severokorejský velvyslanec v Římě požádal Itálii o azyl pro sebe i pro svou rodinu. Informoval o tom ve čtvrtek list La Repubblica s odvoláním na jihokorejská média. Poslední obdobný případ se udál v srpnu 2016, kdy zástupce velvyslance Severní Koreje v Británii uprchl do Jižní Koreje i se svou rodinou.

Zjištění publikovaná italským deníkem původně uveřejnily jihokorejské noviny JoongAng Ilbo. Ty citovaly anonymní diplomatické zdroje ze Soulu, ale zpráva byla později potvrzena poslancem ze Soulu na konci slyšení s jihokorejskými zpravodajskými důstojníky.

Čo Song-ki je nyní „pod ochranou“ italských úřadů „na bezpečném místě“. Diplomat byl úřadem pověřen do 20. listopadu loňského roku. Žádost o azyl italské úřady přijaly minulý měsíc. Jihokorejská média píší o „nejmenované západní zemi“.

Osmačtyřicetiletý Čo úřad velvyslance vykonával od října 2017. Řím předtím na protest proti jadernému testu KLDR vypověděl předchozího severokorejského ambasadora. Čo „je synem, nebo zetěm jednoho z nejvyšších funkcionářů severokorejského režimu“ uvádí jihokorejský tisk. 

Itálie azyl pro korejského diplomata popírá

Italské ministerstvo zahraničí ale popřelo, že Čo Song-ki bude hledat azyl v Itálii. „Neexistuje žádost o azyl od severokorejského úředníka,“ uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

Diplomatická mise Severní Koreje v Itálii je přitom pro Pchjongjang důležitá, protože Organizace OSN pro výživu a zemědělství sídlí v Římě a Severní Korea často trpí chronickým nedostatkem potravin.

„Je s tím spojeno to, že se bude už celý život skrývat, protože takto vysoce postavený diplomat, který uteče na Západ, je pro ten režim bolestná záležitost. Odnáší s sebou spoustu informací o té nejvyšší elitě, o zákulisí. To nebezpečí ze strany Severní Koreje mu bude hrozit a jeho rodině už asi napořád,“ uvedl v Horizontu ČT24 koreanista Jaromír Chlada.

Severokorejští diplomaté sloužící v zahraničí musí často nechat v KLDR nějaké členy rodiny, zpravidla děti, aby se předešlo jejich přeběhnutí. Čo nicméně v roce 2015 přijel do Říma s manželkou i dětmi – zřejmě proto, že pochází z privilegované rodiny. Motiv jeho činu není známý.

Tche Jong-ho – zástupce velvyslance KLDR v Británii, který uprchl do Jižní Koreje – svůj krok zdůvodnil tím, že chtěl svým třem dětem zajistit lepší budoucnost.