Hněv jako naděje, přemlouvání o brexitu i samota bez pomoci. Lídři pronesli novoroční projevy

Světoví lídři pronesli projevy k příchodu nového roku. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona hněv v ulicích dokázal, že Francie nerezignovala na lepší budoucnost. Britská premiérka Theresa Mayová orodovala za dohodu o brexitu. Ruský prezident Vladimir Putin národu sdělil, že nemá čekat pomoc ze zahraničí, protože nikdy nepřijde. Německá kancléřka Angela Merkelová obsah svého projevu, v němž vyzvala k jednotě, zveřejnila již dříve.

Hněv, který letos vyplul ve Francii na povrch, ukázal, že Francouzi „nerezignovali“ na víru v lepší budoucnost. V silvestrovském projevu to řekl prezident Emmanuel Macron, aniž by přímo zmínil hnutí žlutých vest, jehož protesty v posledních týdnech otřásaly ulicemi Paříže i dalších měst. Francie podle šéfa Elysejského paláce může být lepší a musí se o to snažit.

V uplynulém roce se podle Macrona v zemi objevil hněv namířený proti nespravedlnosti, proti „někdy nesrozumitelnému“ směru, jakým se ubírá globalizace, proti administrativnímu systému, který se stal příliš komplexním a který postrádá laskavost, i proti hlubokým změnám ve společnosti, které se dotýkají identity.

„Tento hněv nám ukázal jednu věc: Nerezignovali jsme,“ řekl Macron. „Naše země chce budovat lepší budoucnost… To je v mých očích lekce roku 2018,“ dodal.

Výsledky reforem, které vláda zavedla na počátku pětiletého mandátu, nemohou mít podle prezidenta okamžité výsledky. „Netrpělivost“, kterou podle svých slov s občany sdílí, však není důvodem pro to, aby byly tyto reformy zrušeny.

Macron apeloval na občany, aby neztráceli naději „v sebe jako národ, ve svou společnou budoucnost, ve svůj evropský sen“.

Mayová naléhala na poslance, aby podpořili dohodu o brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová v silvestrovském projevu naléhala na poslance, aby podpořili dohodu o brexitu, kterou s Bruselem vyjednala.

„Nový rok je čas, kdy se lidé dívají vpřed, a rok 2019 v Británii otevře novou kapitolu. Dohoda o brexitu, kterou jsem vyjednala, splňuje (přání) britských voličů a členové parlamentu budou za několik týdnů stát před důležitým rozhodnutím,“ uvedla Mayová.

Pokud dohoda o brexitu parlamentem projde, Británie „překoná těžké období“ a bude se moci soustředit na vnitrostátní problémy, například na nedostatek bydlení a kvalifikovaných pracovníků či na posílení ekonomiky, dodala britská premiérka.

Dokument vypracovaný britskými a unijními vyjednavači začne britská Dolní sněmovna projednávat 7. ledna a hlasovat by o něm měla třetí lednový týden. Odchod Británie z EU je stanoven na 29. března.

Putin v novoročním projevu vyzval Rusy k milosrdenství a jednotě

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ve svém novoročním poselství k milosrdenství a duševní štědrosti. Rusové by podle něj měli čelit výzvám nadcházejícího roku společně jako silný a jednotný tým, na pomoc ze zahraničí spoléhat nemají.

Rusko podle Putina čeká v roce 2019 mnoho výzev v ekonomice, vědě, vzdělávání, kultuře i v dalších oblastech. K tomu, aby země směřovala k lepšímu, je potřeba, aby Rusové byli jednotní, zdůraznil prezident. „Dokázat to můžeme jen společně. Pomocníky jsme nikdy neměli a mít nebudeme,“ prohlásil.

Ruským občanům Putin popřál radost a blahobyt a Rusku mnoho úspěchů a prosperitu.