Stalinův kult přežívá i 65 let po jeho smrti. V Jekatěrinburgu diktátor zdobí kalendář

Stalinův kult přežívá i 65 let po jeho smrti. V Jekatěrinburgu diktátor zdobí kalendář (zdroj: ČT24)

Komunisté v Jekatěrinburgu tisknou kalendář s Josifem Vissarionovičem Stalinem. Diktátor, který stál v čele Sovětského svazu v letech 1924 až 1953, se v Rusku těší značné popularitě. Přestože za ním v dějinách zůstaly miliony zavražděných a umučených nevinných lidí, pro mnoho Rusů symbolizuje pořádek, disciplínu a národní udatnost.

Stalin je 65 let po smrti pro značnou část ruské společnosti kladnou postavou. Komunisté v Jekatěrinburgu již třetím rokem tisknou jeho nástěnný kalendář. „Chceme, aby měla ke Stalinovi uvědomělý vztah většina společnosti. Proto jsme zařadili nejen portréty vůdce, ale také jeho citáty a ideje,“ vysvětlil vydavatel kalendáře Anton Čekasin.

Portréty zachycují Stalina a údajné úspěchy rozvoje Sovětského svazu. Propagandistické slogany mluví o snižujících se cenách zboží a zvyšujících se platech pracujících, o vzdělání zdarma pro všechny. „Podle našeho názoru citáty odrážejí tužby pracující většiny. Čím více obyčejných lidí si je přečte, tím víc si jich uvědomí,“ dodal další z vydavatelů Kirill Koritskij.

Komunisté z Jekatěrinburgu vyprodali první i druhé vydání po dvou a půl tisících kusech. Tisknou třetí a mají žádosti o kapesní a stolní verze. Olga Lysensková si Stalina pověsila v kanceláři. „Když se podíváte na ten nepořádek kolem, který se pořád zhoršuje, lidé začínají věřit, že za Stalina bylo… Řekněme, že byl větší pořádek,“ řekla.

Kalendář se prodává hlavně na internetu, částečně v kamenných knihkupectvích. Tam Stalin visí vedle kalendářů s prezidentem Putinem a s ruskými cary. Neosloví ale každého. „Můj děda bohužel zemřel v roce 1937 jako oběť jeho represí, tak k tomu nemám nejlepší vztah. Na zeď bych si to nedala,“ uvedla vnučka jedné z mnoha milionů Stalinových obětí Julija Drogitskaja.

Historici odhadují, že během Stalinových čistek byl popraven nejméně milion lidí. Další miliony zahynuly v nelidských podmínkách gulagů, v důsledku hladomoru na Ukrajině a v jižním Rusku a při deportacích etnických menšin. Stalinův kult osobnosti všechny tyto skutečnosti přežil.