Chaos kolem brexitu. Média píší o odloženém hlasování a novém jednání s EU, ministr to popírá

Události: Chaos kolem brexitu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová podle listu The Sunday Times zřejmě pozdrží hlasování dolní sněmovny o brexitové dohodě. Web týdeníku píše, že místo toho odletí do Bruselu a pokusí se vyjednat lepší podmínky odchodu země z Unie. Ministr pro brexit Stephen Barclay však podle BBC možnost odkladu hlasování vyvrátil.

The Sunday Times píše, že Mayová odkladem hlasování reaguje na průzkumy, podle kterých by úterní hlasování prohrála. Dalším důvodem je prý také dosavadní průběh debat o brexitové dohodě na půdě parlamentu. Například speciální právní komise sněmovny označila přijetí dokumentu za obrovský krok do neznáma.

BBC však cituje ministra pro brexit Stephena Barclaye, který tyto spekulace odmítá: „Hlasování se odehraje. Dohoda je totiž dobrá. A je to jediná dohoda.“

Politiky, kteří tlačí na Mayovou, aby znovu otevřela jednání s EU o podmínkách brexitu, Barclay varoval, že míří do jednosměrné ulice. „Francouzi, Španělé a ostatní se k nám otočí zády, pokud budeme chtít znovu otevřít jednání a žádat více,“ cituje ho BBC. Myslí si také, že Mayová může zůstat premiérkou i v případě, že dohodu parlamentem neprotlačí.

Irský bolehlav

Vlivný člen vládních konzervativců a hlasitý zastánce brexitu Boris Johnson, který rezignoval na post ministra zahraničí kvůli nesouhlasu s dojednanou dohodou, mezitím řekl, že nové otevření jednání s Unií považuje za možné.

Mayová by se podle něj měla především soustředit na takzvanou severoirskou pojistku. Podle současné dohody totiž zůstává podoba hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, otevřená pro další přechodné období, během něhož se bude upřesňovat podoba hospodářských vztahů mezi Londýnem a Bruselem.

Johnson tvrdí, že Británie tím přichází o část své suverenity. „Pojďme zpátky do Bruselu a zařiďme to pořádně tak, abychom získali zpátky kontrolu,“ vyzval. Odmítl zároveň spekulace, že usiluje o premiérský post a buduje si k nástupu do něj mezi spolustraníky pozici.

Hlasování o brexitové dohodě je naplánováno na úterý. Podle dosavadních odhadů to vypadá, že poslanci ji zamítnou. Proti je celá opozice i část vládních konzervativců, kteří si přejí větší rozvolnění svazku s EU. Dohodu neschvaluje ani malá severoirská unionistická strana, které vadí, že by Severní Irsko mělo mít jiné podmínky než zbytek země.

Pokud poslanci dohodu skutečně zamítnou, není jasné, za jakých podmínek 29. března 2019 Británie Evropskou unii opustí. Ve hře je mnoho variant od zrušení celého brexitu až po naprosté zpřetrhání všech svazků.