Moskva je ochotná jednat o osudu zadržených Ukrajinců až po soudu, uvedl Lavrov

O osudu skupiny ukrajinských námořníků zadržených v listopadu ruskými silami v Kerčském průlivu bude možné jednat až po skončení soudního procesu. V Miláně to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. S Ukrajinci je teď podle něj vedeno vyšetřování. Zatímco Lavrov zdůrazňoval, že ukrajinští námořníci porušili zákon, a proto budou souzeni, ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak dal najevo, že znovu vyšle do Kerčského průlivu ukrajinské vojenské lodě. Litva se rozhodla zavést sankce proti Rusům, kteří se na incidentu podíleli.

„Po skončení vyšetřování bude soud. Jakmile bude dokončen proces s nimi, pak bude možné mluvit o tom, jak ulehčit jejich osud, nebo se dohodnout na nějakých konkrétních krocích,“ prohlásil podle agentury TASS Lavrov na tiskové konferenci.

Lavrov dodal, že s námořníky je v současnosti vedeno vyšetřování, během něhož k nim má přístup konzulární služba. „Necítí se špatně, jejich zdraví nic neohrožuje,“ tvrdil šéf ruské diplomacie a dodal, že zadržené navštěvuje ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. 

Incident z 25. listopadu, kdy ruské síly zabavily v Černém moři tři ukrajinské lodě a zajaly 24 námořníků, znovu zvýšil napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. Kyjev událost označil za ruskou agresi, zatímco Moskva hovoří o provokaci druhé strany.

Ukrajina trvá na svobodě plavby Kerčským průlivem

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ve čtvrtek na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Miláně požadoval, aby Rusko všechny zajaté námořníky propustilo.

Sporným bodem je Kerčský průliv, spojující Černé a Azovské moře, přes který Rusko postavilo most na anektovaný Krym. Moskva označuje průliv a krymské pobřeží za ruské výsostné vody, kde plavba vyžaduje ruské svolení. Naopak Ukrajina, která anexi poloostrova neuznává a označuje ji za ruskou okupaci, trvá na svobodě plavby průlivem, jak ji zaručují dřívější úmluvy.

„Až budeme připraveni k další plavbě (Kerčským průlivem) kvůli střídání našich jednotek, uskutečníme ji, se splněním všech mezinárodních norem a práv. Myslím, že tou dobou mezinárodní tlak přiměje Rusko pochopit, že neplní mezinárodní závazky,“ řekl ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak v pátek v televizi.

„Pokud Rusko plavbu ukrajinských lodí opět znemožní, bude to znamenat, že Rusko plně okupuje Azovské moře, a my prostě ztratíme další území – a to si dovolit nemůžeme,“ zdůraznil ukrajinský ministr.

Litva zavádí sankce proti Rusku a zvyšuje vojenskou pomoc Ukrajině

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, která je na návštěvě Kyjeva, oznámila, že Vilnius přijal individuální sankce proti ruským občanům, „zodpovědným za agresi v Kerčském průlivu“.

Litva podle šéfky státu také zvýší vojenskou pomoc Ukrajině v podobě většího množství munice, vojenských instruktorů a expertů na počítačovou bezpečnost, kteří pomohou odvracet „hybridní útoky, zejména v době voleb“. Ukrajinu příští rok čekají na jaře prezidentské a na podzim parlamentní volby.

Na proplutí Kerčským průlivem podle ukrajinské pohraniční stráže momentálně čeká více než 140 lodí; na konci listopadu jich však na kotvách stálo přes 400. Za uplynulých 24 hodin průlivem Rusové pustili jen 41 lodí, z nichž jen osm plulo do ukrajinských přístavů, dodal list Ukrajinska pravda.