Ukrajina je na moři bez šance, Rusům by déle vzdorovala na zemi, míní novinářka Petra Procházková

Novinářka Procházková: Ukrajinská síla na moři je nicotná, lépe by si vedla na zemi (zdroj: ČT24)

Ukrajinská síla na moři je v současné době nicotná, země přišla o klíčovou část flotily s okupací Krymu. V rozhovoru pro ČT24 to uvedla redaktorka Deníku N Petra Procházková. Ukrajinci by podle ní paradoxně dokázali Rusům déle vzdorovat spíš při pozemní ofenzivě, plnohodnotnou ruskou invazi ale považuje za nepravděpodobnou. Procházková si myslí, že šéf Kremlu Vladimir Putin se bude snažit se zajatými ukrajinskými námořníky obchodovat. Dosavadní protiruské sankce podle ní nejsou dostačující.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po incidentu v Kerčském průlivu varoval národ, že válka s Ruskem je reálná. „Nemyslím si, že je úplně pravděpodobné, že ruské tanky najednou ve velkém vjedou na ukrajinské území. Porošenko potřebuje mobilizovat veřejné mínění, protože je v těžké situaci. Celá Ukrajina je v těžké situaci. Je to signál do zahraničí – chce říct, že Ukrajina potřebuje mezinárodní podporu,“ komentuje vývoj Procházková.

Novinářka připomněla, že Kyjev proti Rusku na moři nemá šanci. „Ukrajinská síla na moři je velmi nicotná – gró ukrajinské flotily zůstalo na okupovaném Krymu, jako taková neexistuje. Pozemní akce je paradoxně jediná, které by Ukrajina alespoň po nějaký čas dokázala vzdorovat, protože na moři nemá nic, co by proti Rusům postavila, zatímco na zemi patří mezi deset nejsilnějších armád v Evropě,“ konstatuje Procházková.

Ukrajinský prezident už vyzval NATO, aby vyslalo do oblasti své lodě a ochránilo ukrajinské přístavy. „Byl by to velmi významný krok, můžeme to přirovnat ke vstupu pobaltských států do NATO. Vzpomínám si, když Česko, Československo vstupovalo do různých mezinárodních struktur, co se v Moskvě dělo – to vypadalo, že vypukne třetí světová válka a nikdy nevypukla,“ upozornila Procházková.

Sama si ale nemyslí, že dojde na to, že alianční lodě skutečně doplují do Azovského moře. Klíčová je podle ní rétorika. „Je důležité, aby Rusko vnímalo Ukrajinu jako součást nějakého společenství, které se za ni postaví, ač Ukrajina není členským státem,“ míní novinářka.

Procházková: Putin má rád, když může udělovat milost

Rusko už poslalo do vazby zajaté ukrajinské námořníky a zabavilo tři lodě. „Myslím, že někdo bude odsouzen. Jinak bude dle mého názoru nakládáno s příslušníky ukrajinských tajných služeb. Putin má rád situace, kdy může někomu udělovat milost, ukazovat světu, že ovládá situaci, takže bych očekávala, že s nimi bude obchodovat. Důstojníci mohou být za někoho vyměněni, nebo mohou skončit v ruském vězení,“ myslí si Procházková.

Sankce zatím neťaly do živého, míní novinářka

Nad Ruskem se kvůli aktuálnímu dění v Kerčském průlivu vznáší hrozba nových západních sankcí. Incident odsoudily jak Spojené státy, tak i Německo. Podle Procházkové to ale nestačí. „Taková reakce je vždy po nějakém incidentu. A jak vidíme, tak Rusko už si zvyklo na to, že se odehrává hlavně na rétorické úrovni. Sankce, které byly doposud přijaty, podle mého názoru nezasáhly jádro ruské ekonomiky a politické elity,“ je přesvědčena Procházková.

Západní politici přitom podle ní vědí, co by Rusko přinutilo ke změně chování – třeba odříznutí od mezinárodního platebního styku nebo zmenšení závislosti Evropy na ruských energetických dodávkách. „Všechna tato opatření by ale zasáhla i stranu, která je činí. Dokud se ale takto nestane a nebudou zasaženi konkrétní lidé z okolí prezidenta Putina, tak se Rusko bude dál chovat tímto způsobem,“ upozornila novinářka.

Putin podle Procházkové zkouší, kam až ho Západ nechá zajít. „Obávám se, že mu to opět úspěšně projde,“ uzavírá.