Papež odhalí ve Vatikánu obří písečný betlém, vyráběl ho i Čech

Papež František představí veřejnosti na vatikánském Svatopetrském náměstí vánoční strom a unikátní betlém z písku. Celkem bylo k jeho vytvoření potřeba 700 tun písku z Dolomit. Na scénách z Ježíšova narození pracovali tři sochaři včetně zástupce Česka – Radovan Živný měl na starosti výjev klanění tří králů. Betlém bude k vidění až do 13. ledna.

Práce na písečném betlému trvaly dva týdny. Stroje nejprve vyrobily ze sypkého písku tlakem bloky, které pak používali umělci – sochaři z Nizozemska, Ruska a Česka. Ti měli čas do 7. prosince, aby zvládli z písku vydlabat obří reliéf dlouhý 16 metrů, pět metrů vysoký a šest metrů hluboký. Dílo zabírá plochu 25 metrů čtverečních.

Na unikátním vatikánském betlému z písku se podílel i český sochař (zdroj: ČT24)

„Dílo se povedlo, dokončili jsme ho včera (čtvrtek) v pozdních nočních hodinách docela vyčerpáni. Práce na Svatopetrském náměstí byla v mnoha ohledech jedinečným zážitkem,“ uvedl Živný. Podle jeho informací se jedná o první velký sochařský projekt od chvíle, kdy byly osazeny sochy na Berniniho kolonádu.

„Pracovní podmínky byly pro nás sochaře nakonec dost komplikované. Musím se přiznat, že tak náročný projekt už jsem dlouho neabsolvoval,“ podotkl Čech. „Dostali jsme helmy a sedáky, pracovali jsme na staveništi, klidu na sochařskou práci nebylo moc, motali se kolem nás italští a rumunští dělníci. Pracovali jsme v poměrně extrémních podmínkách, ale myslím, že jsme odvedli dobrou práci,“ konstatoval Živný.

Zástupce Vatikánu prý dílo nadchlo. Na betlém se už byla podívat vatikánská architektka, ředitelka vatikánských muzeí nebo benátský biskup. „Návštěvou nás poctil také prezident gubernátu a generální sekretář státu Vatikán, což byli asi nejvyšší reprezentanti Vatikánu, kteří se na místo dostavili,“ prohlásil český sochař.

Vatikán se snaží svými obřími betlémy každoročně přilákat na Svatopetrské náměstí co nejvíce turistů. Kvůli vánoční výzdobě na něj míří tisíce lidí.