Slovenská vláda odmítla migrační pakt OSN. Kiska rozhodnutí o Lajčákově demisi znovu odložil

Lajčák zatím zůstává ve funkci, Kiska si vzal čas na rozmyšlenou (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Peter Pellegrini oznámil, že jeho vláda odmítla migrační pakt OSN. Kabinet tak vyhověl parlamentu, který se proti dokumentu postavil již minulý týden. V reakci na hlasování poslanců podal demisi ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který migrační pakt obhajoval. Prezident Kiska rozhodnutí o přijetí demise Lajčáka opět odložil.

Odmítavý postoj slovenského kabinetu k paktu OSN není překvapením. Pellegrini již v uplynulých dnech řekl, že Slovensko s ním nesouhlasí. Pakt již dříve odmítlo několik zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska či Austrálie.

Vláda neschválila ani účast slovenského zástupce na mezivládní konferenci v Marrákeši, na které se bude pakt řešit. Na slovenské účasti přitom Lajčák trval. Kabinet tak do Maroka pošle jen diplomatické psaní.

Po jednání vlády Pellegrini upřesnil, že oficiální stažení Slovenska z paktu bude mít na starosti předseda vlády, a ne Lajčák, pod kterého proces doposud spadal. „Dává to větší logiku, abychom nezavazovali pana ministra k něčemu, s čím osobně nesouhlasí,“ řekl premiér. 

Proti migračnímu paktu se vyslovila většina slovenských politických stran. V debatě ohledně paktu OSN Lajčák odmítl tvrzení kritiků dokumentu, že je právně závazný. Tvrdil rovněž, že toto téma zneužívají populisté, xenofobové a nacionalisté, kteří o dokumentu šíří bludy s cílem zvyšovat vlastní popularitu. Pakt se dojednával v minulých měsících, kdy Lajčák předsedal Valnému shromáždění OSN.

Kiska si vzal ještě čas na rozmyšlenou

Prezident Andrej Kiska v úterý řekl, že s rozhodnutím ohledně Lajčákovy demise vyčká na postoj vlády k paktu. Po středečním jednání s Lajčákem a Pellegrinim ale svůj verdikt opět odložil.

„Rozhodl jsem se, že své rozhodnutí ohledně demise si promyslím. Nechám prostor, aby pan premiér i s panem ministrem dál jednali. Pro své rozhodnutí si vezmu ještě další čas,“ řekl Kiska po schůzce s Pellegrinim a Lajčákem.

Předseda slovenské vlády uvedl, že Lajčák má jeho plnou důvěru. „Znovu jsem požádal pana prezidenta, aby zvážil nepřijetí demise ministra Lajčáka. Chci poděkovat panu prezidentovi za jeho dnešní rozhodnutí,“ řekl Pellegrini.

Zatím není známo, kdy by se hlava státu mohla definitivně vyjádřit k přijetí či odmítnutí Lajčákovy demise. Podle Pellegriniho by vzniklá situace mohla být vyřešena v průběhu dní či týdnů.