Afghánci utíkají před suchem. Hlad je nutí prodávat vlastní děti

V Afghánistánu letos opustil své domovy rekordní počet rodin. Neprchají ale jen před Talibanem, samozvaným Islámským státem nebo nálety koalice, ale v poslední době se snaží uniknout zejména před suchem. Často ale nakonec končí v chudobě a trpí hlady. Ze zoufalství jsou tak ochotní i prodat vlastní děti.

Na čtvrt milionu Afghánců už opustilo své domovy. „Kvůli hroznému suchu jsem se svými třemi dětmi opustila naši vesnici. Vydali jsme se až sem, protože jsem si myslela, že nám tu nějak pomohou. Nikdo nám ale nepomohl. Aby mé děti neumřely hlady, prodala jsem svou dceru muži za 3 tisíce dolarů. Dostala jsem ale jen 70 dolarů. Neměla jsem žádné peníze, nikoho, kdo by se o nás postaral. Mého muže zabili,“ říká Mamareen, matka šestileté Akilly. 

Kupec Akilly je přesvědčený, že dělá dobrý skutek. Provdá ji za svého desetiletého syna Šer Ághu. „Její rodina neměla co jíst. Byli hladoví. Také jsem chudý, pomalu ale částku dokážu splatit. Do dvou nebo tří let,“ říká kupec Nadžmudin. Že si koupil dívku, která je ještě dítě, mu nevadí. „Tady se to stává. Dokonce si mladé dívky berou staří muži. To se stává,“ říká.

Miliony Afghánců mají nedostatek potravin

I Nadžmudin utekl před suchem. K nejhůře zasaženým místům patří provincie Bádghís na severozápadě země. „Neurodila se pšenice, nevyrostly melouny. Kvůli suchu se neurodily ani další plodiny. Přišli jsme o dobytek – ovce, krávy a kozy pošly hladem, protože jsme pro ně neměli krmivo,“ říká.

Podobné otřesné příběhy jsou slyšet po celé osadě. Jeden muž třeba prodal svoji čtyřletou dceru o šestnáct let staršímu muži, aby vyrovnal dluh.

V současnosti trpí v zemi akutním nedostatkem potravin téměř tři miliony lidí. To je podle Organizace pro výživu a zemědělství jen krok od hladomoru. Příští rok jich už může být 10 milionů. „Informace a statistiky, které máme k dispozici, naznačují, že suchu budeme v Afghánistánu čelit další dva roky,“ říká vedoucí oddělení pro uprchlíky Jawid Nadem.