Šťouchání před krmením i nastavování tlap. Zoologické zahrady učí zvířata zvykat si na vyšetření

Horizont ČT24: Zoologické zahrady učí zvířata zvykat si na ošetření (zdroj: ČT24)

Zoologické zahrady postupně cvičí zvířata, aby lépe snášela lékařské zákroky. Třeba v australském Melbourne je chovatelé dříve hlavně drželi a svazovali, to ale jen umocňovalo stres ze zákroku na obou stranách. Speciální výcvik provádějí i čeští ošetřovatelé. V pražské zoo patří k nejvzornějším pacientům lachtani.

Za kus masa musí strpět šťouchání tyčkou v melbournské zoo třeba tasmánský čert. Ošetřovatelka ho tak chystá na chvíli, kdy bude zvíře potřebovat injekci. Orangutani se zase učí nastavit veterináři tlapu a sloni si poslední roky podobným způsobem zvykají například na možné umělé oplodnění.

„Stresová reakce je celková odpověď organismu, která směřovala k tomu, buď vítězně bojovat, nebo vítězně utíkat. V obou případech, když se to zvíře takto zachová, tak máme problém,“ vysvětluje Radko Rajmon z katedry veterinárních disciplín ČZU.

V krajním případě může stresová reakce vést až ke kolapsu zvířete. Velkou roli hraje strach z neznámého. A právě ten se dá cvičením potlačit. Chovatelé to zkouší i v Česku.

V pražské zoo si i bolestivější zákroky díky výcviku nechají líbit třeba lachtani. Šestnáctiletý Meloun k preventivnímu odběru krve sám ochotně nastavuje zadní ploutev každý týden – stejně jako zbytek rodinky.

Lachtani se nechají i vyšetřit ultrazvukem

Jako první v Česku navíc chovatel Jakub Mezej nedávno lachtany začal cvičit, aby si nechali ultrazvukem zkontrolovat břišní dutinu. Veterinář tak může například u březích samic ověřit, jestli se plod vyvíjí, jak má.

„Myslím si, že to berou jako hru. Jsou to inteligentní zvířata, baví je to, je to zábava. Každá nová věc u lachtanů je pro ně zábavou,“ říká Jakub Mezej, chovatel lachtanů v Zoo Praha.

Jinak to ale vidí velké šelmy – v jejich případě prevence funguje na dálku a bez kontaktu naživo se musí obejít i akutní péče. „Snažíme se to zvíře nějakým způsobem medikovat do krmení, ale to není ideální, protože krmení většinou změní chuť a zvířata jsou velmi vybíravá,“ říká veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Jedinou možností tak někdy i dnes zůstává střela, která zvíře před zákrokem uspí, nebo ho rovnou naočkuje.