Ledovce v Bolívii tají rychleji, než se čekalo. Vědci řeší proč

Ledovce v Bolívii tají rychleji, než se čekalo. Vědci řeší proč (zdroj: ČT24)

Vědci v Bolívii chtějí zjistit, proč tamní ledovce mizí mnohem rychleji, než se ještě před pár lety čekalo. Ve výšce 5200 metrů měří meteorologové a glaciologové znečištění ovzduší. Právě to by totiž mohlo tání urychlovat.

Chacaltaya – v překladu studená cesta – ještě před deseti lety vedla k jednomu z nejvýše položených ledovců v Jižní Americe. Ten ale postupně roztál a rychle ubývají i další ledovce v Andách. Teď meteorologové pozorují, odkud znečištění pochází.

„Výška, ve které jsme, nám pomáhá měřit znečištění, které se sem může dostat z města. Zároveň ale zaznamenáme i pálení biomasy v Amazonii,“ řekl výzkumník z bolivijské univerzity San Andrés Manuel Roca.

Podle dřívějších odhadů měly ledovce zmizet do roku 2050. Předpověď se ale změnila a teď to vypadá, že zcela odtají už do roku 2030.

„Tání ledovců je globální problém, který nejvíc dopadá na Alpy. Ale téměř na celém světě můžeme pozorovat úbytek ledovců, které jsou níž než 5400 metrů,“ řekl glaciolog Patrick Ginot.

Postupně tak zmizí i zdroje pitné vody. Podle odborníků bude nezbytně nutné postavit v okolí La Paz řadu přehrad. „Od roku 2016 jsme tady měli sucho, které způsobilo problémy zemědělcům. V budoucnu se to může opakovat častěji,“ řekl Ginot.

S ledem navíc mizí i cenné informace, které se v něm ukládaly tisíce let. Proto už loni tým glaciologů převezl vzorky z nejohroženějších ledovců do Antarktidy.