Ženská vlna v americkém Kongresu. Do sněmovny se dostaly vůbec první muslimky

Muslimky či pilotka, ženy dobývají muži ovládaný americký Kongres (zdroj: ČT24)

V souvislosti s volbami do Kongresu USA se mluví o takzvané růžové vlně. Do Sněmovny reprezentantů se dostalo rekordních 98 žen, mimo jiné nejmladší žena v dějinách, historicky první dvě muslimky i dvě ženy z řad původních obyvatel Severní Ameriky. Všechny zmíněné političky kandidovaly za demokraty. V Coloradu bude guvernérem vůbec poprvé muž, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci.

Do Sněmovny reprezentantů letos kandidovalo na čtyři sta žen. Nejmladší zvolenou kongresmankou se stala 29letá demokratka Alexandria Ocasiová-Cortezová. Dcera imigrantů získala v jednom z newyorských volebních obvodů 78 procent hlasů.

Jen o pár měsíců starší je Abby Finkenauerová, jež získala křeslo v Iowě. Slavnostní přísahu v lednu příštího roku složí ve Sněmovně reprezentantů coby čerstvá třicátnice.

Muslimky mají palestinský a somálský původ

Další prvenství mají na svém kontě demokratky Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová ze států Michigan a Minnesota, které se staly prvními muslimskými ženami v dolní komoře. Dvaačtyřicetiletá Tlaibová pochází z Detroitu, do USA přišli její palestinští rodiče. Dějiny psala již v roce 2008, kdy se jako první muslimka dostala do sněmovny státu Michigan. Šestatřicetiletá Omarová pochází ze Somálska, odkud její rodina utekla před občanskou válkou, když jí bylo osm let.

Nově zvolené kongresmanky Ilhan Omarová a Abby Finkenauerová
Zdroj: Mark Vancleave/AP/ČTK

Demokraté mají na svém kontě i další prvenství. Sharice Davidsová z Kansasu a Deb Haalandová z Nového Mexika se totiž staly prvními kongresmankami, které pochází z řad původních obyvatel Severní Ameriky. Davidsová je průkopnicí i v dalších ohledech. Ve Sněmovně reprezentantů v její osobě usedne první lesbická žena z Kansasu a zřejmě i první bývalá profesionální zápasnice.

V horní komoře usedne i bojová pilotka

Do Senátu se po tvrdém ženském duelu za republikány prosadila bývalá bojová pilotka Martha McSallyová. Tvrdá politička, která atmosféře a protestům navzdory prosazuje právo vlastnit střelnou zbraň. „Stejně jako prezident jsem unavená z politické korektnosti politiků a jejich hloupých výmluv. Jsem bojová pilotka a taky tak mluvím,“ konstatovala politička.

Stát Colorado bude mít po těchto volbách v čele prvního guvernéra, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci. Hlasování tu vyhrál 43letý Jared Polis, jenž je od roku 2009 kongresmanem. Se svým partnerem vychovává dvě děti.

Průkopnická role naopak nepřipadne demokratce Christine Hallquistové, která se ucházela o post guvernérky ve státě Vermont a podlehla v souboji republikánovi Philovi Scottovi. Pokud by bývala zvítězila, mohla být první transgenderovou osobou v guvernérské funkci.

Bodovali také neúspěšní prezidentští kandidáti

Voliči do parlamentu USA poslali nové tváře, ale i ostřílené politiky. V Texasu křeslo v Senátu obhájil uchazeč o republikánskou nominaci do prezidentského klání z roku 2016 Ted Cruz, ve Vermontu uchazeč o nominaci demokratickou 77letý Bernie Sanders. Znovu byl do Senátu zvolen rovněž Tim Kaine, který předloni po boku neúspěšné Hillary Clintonové usiloval o post viceprezidenta.

Ve státě Utah získal senátorské křeslo 71letý Mitt Romney, který byl republikánským kandidátem na prezidenta v roce 2012. Tehdy jej porazil Barack Obama a Romney se z vysoké politiky následně stáhl. V prezidentské kampani před volbami před dvěma lety patřil nově zvolený senátor ke kritikům nynějšího prezidenta Donalda Trumpa.

Události ČT: Sněmovnu přebírají demokraté, Senát si ale udrželi Trumpovi republikáni (zdroj: ČT24)