Odchod Angely Merkelové není pro Česko dobrá zpráva, míní šéf zahraničního odboru Hradu

Rudolf Jindrák v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová má k Česku unikátní vztah a její ohlášený odchod z politiky není pro Prahu dobrá zpráva. V Interview ČT24 to řekl šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Dodal také, že Evropě bude chybět racionalita německé kancléřky.

„Myslím si, že to není dobrá zpráva,“ uvedl k plánovanému konci politické kariéry Merkelové Jindrák. Sám byl mezi lety 2006 a 2014 velvyslancem v Německu, a s kancléřkou tak mnohokrát jednal.

„Měla unikátní vztah k České republice, rozuměla česky, žila tady několik měsíců, měla tu a má tu řadu přátel, jezdí sem. Myslím si, že z emočního hlediska to pro Českou republiku význam mělo,“ dodal Jindrák s odkazem na skutečnost, že Merkelová v 80. letech působila jako vědkyně v Praze. 

Jindrák se ale zároveň nedomnívá, že by se česko-německé vztahy měly po odchodu kancléřky zhoršit. „Politika se hodně racionalizuje a jakýkoliv kancléř a jakýkoliv premiér v této zemi musí k sobě najít cestu a jednat (spolu) jako rovný s rovným. Na druhou stranu, osobní vztahy v diplomacii vždy hrají a hrály obrovskou roli.“

„Merkelová dokázala uklidnit rozvášněné debaty“

Evropa odchod Merkelové podle Jindráka pocítí, nejde ale o katastrofu. „Četl jsem nějaké komentáře, že končí svět. Svět nekončí, samozřejmě, svět půjde dál, ale co bude Evropě chybět, je taková ta přímost a racionálnost v jednání paní kancléřky,“ domnívá se šéf zahraničního odboru Hradu.

„Měl jsem možnost zažít několik evropských summitů, resp. summitů NATO a myslím, že ona tam vždy působila jako taková ta klidná síla, že dokázala uklidnit rozvášněné debaty a dokázala prostě říct: Pojďme si sednout v nějakém užším kroužku, domluvme se a pokračujme potom dále,'“ dodal Jindrák.

Rudolf Jindrák mluvil v Inteview ČT24 také o vztahu Angely Merkelové a prezidenta Miloše Zemana, o úskalích příprav oslav sta let Československa či o vztazích Česka s Ruskem. Celý rozhovor ve videu v úvodu článku a také v podcastu.