Další vražda irácké influencerky. Obětí je bývalá Miss Bagdád

Horizont ČT 24: Vražda irácké influencerky (zdroj: ČT24)

Irák se vypořádává už s několikátou vraždou známé ženy. Terčem neznámého zabijáka se tentokrát stala Tara Faresová, bývalá Miss Bagdád, kterou na sociálních sítích sledovaly miliony lidí. Právě popularita mohla být motivem, který jejího vraha vyprovokoval.

Dvaadvacetiletá Tara Faresová si v konzervativním, z drtivé většiny muslimském Iráku získala fanoušky ne zrovna tradičním vystupováním na veřejnosti.

Přes dva a půl milionu lidí sledovalo na Instagramu a dalších sítích její život, který se spíš než poválečnému Blízkému východu přibližoval tomu známému z účtů zlaté mládeže na Západě. Jak sama říkala, vše, čemu se věnovala, dělala otevřeně a na veřejnosti.

Stejným způsobem otevřeně a na veřejnosti na ni za bílého dne v centru Bagdádu zaútočil neznámý pachatel a přímo v jejím bílém kabrioletu značky Porsche ji na místě zastřelil. Nejde přitom o první takový případ.

Vraždě předcházelo zabití aktivistky za lidská práva

„Všechny oběti byly veřejně činné a kvůli tomu je potřeba také jasného vysvětlení, proč se jim to stalo. Mezi mladými muži i ženami vzrůstá neklid, což povede k nestabilitě a panice a ovlivní to i důvěru v bezpečnostní složky,“ vysvětluje lidskoprávní aktivistka a zakladatelka Iraqi al-Amal Association Hanaa Edwarová.

Podle irácké vlády může za smrt Faresové známá skupina extremistů. K útoku se ale zatím nepřihlásila žádná odnož al-Káidy ani teroristé z Islámského státu.

Brutální vraždě předcházelo zastřelení známé influencerky a aktivistky za lidská práva Suad al-Aliové v Basře a také dvou prominentních Iráčanek z kosmetického průmyslu včetně Rafíf al-Jassiriové, zakladatelky kliniky plastické chirurgie, která byla známá jako irácká Barbie. Zdá se, že u nich to končit nemusí.

Většině celebrit je vyhrožováno, někdy i smrtí

„Bohužel, většina umělců, celebrit a modelek stále dostává výhrůžky, některé i smrtí. Jelikož jim řadu těchto účtů spravuji, tak vím, že někteří své profily už prodali, jiní je uzavřeli,“ dodává správce účtů iráckých influencerů Hajder Issam Nahdi Júnis.

Všechny zavražděné ženy mohly společně oslovovat velké množství lidí a svá poselství ve válkou zasažené zemi posílat i tam, kam by se normálně neměla šanci dostat. Irák se z dlouhého konfliktu vzpamatovává postupně. Lidé už žijí nesrovnatelně kvalitnější životy, někteří i v blahobytu. Současná vlna bezprecedentního násilí vůči tamním prominentům zemí otřásla a připomíná stále poměrně nedávné krvavé doby.

Vydáno pod