Summit evropských a asijských zemí podporuje jadernou dohodu s Íránem

Lídři pěti desítek evropských a asijských zemí se na summitu ASEM v Bruselu shodli na podpoře naplnění jaderné dohody světových mocností s Íránem, od níž letos odstoupil americký prezident Donald Trump. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová po konci jednání novinářům řekla, že účastníci podporují na pravidlech založený mezinárodní řád v jádru s Organizací spojených národů (OSN).

„Podporujeme také všechny mezinárodní dohody o nešíření jaderných zbraní, počínaje JCPOA,“ uvedla Mogheriniová. Použitá zkratka označuje právě Washingtonem odmítanou smlouvu zajišťující omezení íránského jaderného programu výměnou za uvolnění sankcí vůči Teheránu.

„Naši asijští partneři dlouhodobě jeví velký zájem o to, abychom pracovali na úplném dodržení dohody s Íránem, zjevně z bezpečnostních důvodů, které zajímají také Asii,“ řekla Mogheriniová už při příchodu na jednání. Na otázku, zda je summit, na němž se státníci shodují na obecné potřebě dodržování mnohostranných dohod, vzkazem pro USA, reagovala slovy, že summity EU nejsou namířeny vůči žádným zemím.

V květnu Trump oznámil odstoupení od dohody

Trump v květnu oznámil odstoupení USA od dohody s vysvětlením, že je špatná a nezabrání Íránu získat jadernou zbraň. V srpnu pak Washington zavedl vůči Íránu nové sankce. Ostatní signatáři dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení části mezinárodních sankcí, tedy Británie, Čína, Francie, Německo a Rusko, s rozhodnutím USA nesouhlasí a s Teheránem chtějí dále obchodovat, což se v USA setkává s nelibostí.

Evropští a asijští státníci se podle pátečního závěrečného textu schůzky shodují, že dodrženy mají být obě části dohody, tedy jak závazky ohledně íránského jaderného programu, tak omezení sankcí ze strany dalších signatářů.