Čína chce v moderních technologiích dohnat a předehnat USA. Do roku 2030

Události ČT: Čína chce v moderních technologiích dohnat a předehnat USA (zdroj: ČT24)

Čína chce dohnat v moderních technologiích a inovacích světového lídra USA a nahradit západní technologie těmi domácími. Podle Pekingu je ambiciózní plán i pravou příčinou obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Trumpova administrativa chce znemožnit, aby Peking získával technologie nelegálně na úkor amerického průmyslu.

Roboti jsou ukázkou čínských ambicí na rozvoj umělé inteligence. Do dvou let chce Peking její vývoj zrychlit a dohnat zbytek světa. Do roku 2030 si přeje být světovou jedničkou s průmyslem v objemu 150 miliard dolarů. 

Umělá inteligence se stává doplňkem všedního života. Je tak součástí třeba i čínských pouličních kamer a má být tahounem tamní vládní strategie zvané „Čína 2025“. Jejím cílem je modernizovat průmysl a nahradit západní technologie domácími – a právě v ní Peking vidí skutečnou příčinu obchodní války.

„USA si myslí – čas běží! Do roku 2025 máme už jen sedm, osm let, abychom Čínu zastavili. Z toho mohou být nervózní,“ uvedl Wang Pcheng z Čínské lidové univerzity. Případná čínská náhrada amerického zboží by totiž pro USA představovala znatelnou finanční ztrátu.

Lídry strategie jsou technologické firmy pověřené inovacemi ve vývoji samořídících aut, chytrých měst či hlasových asistentů. „Tato odvětví mohou spoléhat na neomezenou podporu bank, vlády, skrytou podporu. Problém je, že podle USA Čína získává technologie ilegálně zákonnými i nezákonnými prostředky,“ řekl ředitel Kaiyuan Capital Brock Silvers.

Strategie 2025 jako citlivé téma

Jak se obchodní válka stupňuje, ze Strategie 2025 se stává citlivé téma. Spojené státy třeba zpřísňují kontrolu nad vývozem jaderných technologií do Číny. A čínská státní média dostala pokyn utlumit opěvování technologického vzestupu. Čínské firmy, které se snaží uspět na americkém trhu, totiž už pociťují následky cel.

„Poptávka na americkém trhu klesá, což ovlivňuje příjmy některých společností v Číně,“ okomentoval dění ředitel čínské společnosti Eleven International Francis Bea.

Podle nezávislé studie oxfordské univerzity Čína za Spojenými státy v technologiích stále zaostává. Její výhodou je přístup k velkému množství dat umožněný chybějícími zákony na ochranu soukromí. Pokulhává ale ve výzkumu a vývoji algoritmů i hardwaru, stejně jako ve výrobě mikroprocesorů a čipů.