Záplavy ve Středomoří zabily už patnáct lidí. Na Mallorce pomáhal s úklidem i tenista Nadal

Při bleskových záplavách ve Středomoří zahynulo nejméně patnáct lidí. Dva lidé se pohřešují, pětiletý chlapec na Mallorce a pastýř na jihu Sardinie. Voda nečekaně zaplavila oblasti na Mallorce, Sardinii a na jihu Francie. Postiženým na Mallorce pomáhal i tenista Rafael Nadal, který z ostrova pochází.

Bleskové záplavy zasáhly Středomoří z úterý na středu. Na Mallorce je nejhorší situace ve městečku Sant Llorenc des Cardassar. Podle meteorologů tam napršelo během dvou hodin přes 230 milimetrů srážek (230 litrů srážek na metr čtvereční), což se stává „jednou za tisíc let“. 

Na ostrově Mallorca zemřela dvojice Britů, 80letá žena z Nizozemska, šest Španělů a patrně i dva pohřešovaní Němci. Jedna oběť ještě nebyla identifikována.

Francouzští záchranáři nalezli ve čtvrtek ráno u městečka Sainte-Maxime jednoho mrtvého ve voze, který voda odnesla patnáct metrů od mořského břehu. Vůz byl na střeše a měl stále zapnutá světla. Celkem voda do moře ve středu pozdě večer strhla v oblasti pět aut. Záchranáři tam přes noc provedli dvě stovky zásahů a do bezpečí dostali šestnáct lidí.

Následky záplav v Sant Llorenc de Cardassar na Mallorce
Zdroj: ČTK/AP/Francisco Ubilla

Na Sardinii voda strhla silniční most

Na Mallorce pohřešují záchranáři pětiletého chlapce. Tělo jeho matky bylo nalezeno ve středu. Než ji spolu s pětiletým hochem odnesla voda, podařilo se ženě z vozu dostat sedmiletou dceru.  

Obyvatelům osmitisícového městečka Sant Llorenc des Cardassar na Mallorce pomáhal vyklízet bahno z domů i tenista Rafael Nadal, který z ostrova pochází. Na sociálních sítích také informoval, že jeho tenisová akademie, kterou na ostrově provozuje, může poskytnout přístřeší lidem v nouzi.

Baleárský premiér vyhlásil kvůli tragickým záplavám třídenní smutek. Španělská vláda v pátek vyhlásí zasažený region oblastí přírodní katastofy a uvolní na pomoc Mallorce nouzové prostředky, informoval web listu El País.