Rusko porušuje sankce zavedené proti KLDR, řekla Haleyová v Radě bezpečnosti

Stálá zástupkyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová podle ruské státní tiskové agentury TASS obvinila Rusko, že poskytlo Severní Koreji látku použitou k loňské vraždě Kim Čong-nama, bratra nynějšího severokorejského vůdce. Podle videozáznamu projevu ale Haleyová o ruském podílu na vraždě nemluvila. Ruská agentura uvedla chybnou citaci ve své zprávě o jednání Rady bezpečnosti OSN, věnovaném sankcím proti KLDR. Za chybu podle TASS může tlumočník OSN. Haleyová ve skutečnosti kritizovala Rusko za porušování sankcí vůči Severní Koreji.

Kim Čong-unův starší bratr byl napaden loni v únoru na letišti v Kuala Lumpuru dvěma ženami, podle zjištění malajsijských vyšetřovatelů Indonésankou Siti Aisyahovou a Vietnamkou Doan Thi Huong. Ženy, údajně napojené na severokorejské tajné služby, Kim Čong-namovi vstříkly do obličeje nervový plyn VX, chemickou bojovou látku ochromující dýchací svaly.

Tlumočníci OSN se omluvili za chybu

„Když Severní Korea zavraždila Kim Čong-nama, stalo se tak ve spolupráci s Ruskem, které Severní Koreji dodávalo biologické látky,“ citovala zprvu ruská agentura Haleyovou. Podle záznamu projevu Haleyové se americká diplomatka skutečně o zabití Kim Čong-nama zmínila, ale citace uvedená agenturou TASS nezazněla.

„Když Severní Korea zavraždila Kim Čong-nama smrtící nervovou látkou VX, Spojené státy se zasadily o posílení kontroly OSN zaměřené proti šíření severokorejských technologií na výrobu chemických a biologických zbraní. Rusko s námi v Radě bezpečnosti souhlasilo, ale pak obrátilo a znovu zablokovalo snahu sankčního výboru aktualizovat sankční seznam starý 12 let, který je pro zamezení dodávek materiálu pro zbraně hromadného ničení do Severní Koreje kriticky důležitý,“ uvedla ve skutečnosti Haleyová.

Agentura TASS později napsala, že za chybu v překladu může tlumočnická služba OSN, která se ústy mluvčího Stéphana Dujarrica za omyl omluvila.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Haleyová na schůzi Rady bezpečnosti rovněž prohlásila, že její země má k dispozici důkazy o „rozsáhlém porušování sankčního režimu OSN“ proti Severní Koreji ze strany Ruska. Ruské tankery podle ní zásobují KLDR ropnými produkty, které přečerpávají do jiných lodí. USA mají údajně informaci o téměř 150 takových případech.

Mořské plody z KLDR míří do Číny, sankcím navzdory (zdroj: ČT24)

Uhlí i mořské plody proudí mezi Čínou a KLDR navzdory sankcím

Z porušování sankcí uvalených na KLDR je dlouhodobě obviňována i Čína. Štáb ČT zkoumal situaci přímo na čínsko-korejském pohraničí, kde bují černý obchod s mořskými plody. Právě plody moře jsou jednou z mála možností, jak režim v KLDR získává tvrdou měnu. Obchod s nimi má na starosti přímo armáda. „Neobchodujeme v čínských ani severokorejských vodách, ale na volném moři, kde nad námi nikdo nemá kontrolu,“ popsal čínský pašerák, jak snadno lze kupovat zboží z KLDR.

Podle zdrojů z korejského pohraničí dodává Čína KLDR energii z elektráren podél hranice. Pchjongjangu navíc Peking věnoval dva obří generátory – jako osobní dar prezidenta Si Ťin-pchinga Kim Čong-unovi.