Tajfun Mangkhut udeřil na hustě obydlené pobřeží Číny. Cestou zpustošil Hongkong

Tajfun Mangkhut, který si na Filipínách vyžádal desítky mrtvých, se přesunul k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. Nejméně dva lidi zemřeli v provincii Kuang-Tung, evakuováno bylo celkem 2,4 milionu osob. Lijáky zasáhly i oblast Macaa, kde se vůbec poprvé uzavřela tamní kasina. Déšť zaplavil ulice měst a přerušil provoz vlaků. Zrušené jsou také stovky letů.

Tajfun na čínskou pevninu udeřil odpoledne místního času (dopoledne SELČ) v oblasti města Tchaj-šan. Provázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině. Úřady v jihočínské provincii Kuang-Tung, v Hongkongu a Macau vyhlásily nejvyšší stupeň nebezpečí. Padesát tisíc lodí se muselo vrátit do přístavů a kasina vůbec poprvé zůstala zavřená.

V Číně byly před příchodem tajfunu,  označovaného za nejsilnější bouři roku a místními médii překřtěného na Král bouří, uzavřeny přístavy, rafinérie a velké průmyslové podniky. Do některých míst byly z preventivních důvodů omezeny dodávky proudu. Podle agentury Reuters panují obavy, zda nebude ohrožena výroba cukru v provincii Kuang-Tung, odkud pochází desetina čínské produkce této komodity.

Agentura AP uvedla, že byl přerušen provoz rychlovlaků i některých běžných vlaků mezi provinciemi Kuang-tung a Chaj-nan.

V Macau podle hlášení místních úřadů zatím utrpělo při bouři zranění pět lidí. Město zažilo loni v srpnu ničivé záplavy v důsledku tajfunu Hato, při kterých zahynulo deset lidí. Na adresu místního meteorologického ústavu se následně snesla obvinění z neschopnosti a korupce.

Tropické cyklóny devastují Asii i východ USA, Filipíny hlásí desítky obětí (zdroj: ČT24)

Život v Hongkongu se zastavil, tisíce lidí uvázly na letišti

Okraj tajfunu Mangkhut dorazil k Hongkongu odpoledne tamního času (dopoledne SELČ). Síla poryvů dosahovala 173 kilometrů za hodinu, v nárazech to bylo až 223 kilometrů za hodinu, uvedla stanice CNN.

Tajfun Mangkhut bičuje Hongkong (zdroj: ČT24)

„Přístav se opevnil pytli s pískem, čekají se až čtrnáctimetrové vlny,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby nechodili na pobřeží.

Vítr poničil střechy a domy, rozbil okna výškových budov a vyvrátil až dvě stovky stromů. Tajfun doprovázely obří přívalové vlny a vydatné lijáky. „Předpovídáme mohutné lijáky spojené s tajfunem Mangkhut, napršet by mělo od deseti do dvaceti centimetrů srážek. Můžeme očekávat záplavy v níže položených oblastech,“ uvedl před plným příchodem tajfunu zástupce ředitele hongkongské observatoře.

Škody po tajfunu Mangkhut v Hongkongu
Zdroj: Reuters/Vincent Yu

Riziko, které bouře představuje, určily nejprve tamní úřady na T10, nejvyšší stupeň. Mangkhut tak byl jednou z nejsilnějších bouří, které Hongkong zasáhly v posledních šesti dekádách. Podobně silných živlů udeřilo na oblast za tu dobu jen patnáct, naposledy zpustošil oblast před rokem supertajfun Hato. Úřady ale později snížily míru rizika s tím, jak se tajfun přesunul blíže k pobřeží Číny.

Úřady připravily v Hongkongu tisíce nouzových přístřešků a sto tisíc obyvatel a turistů evakuovaly na bezpečnější místa. V ohrožení byli hlavně lidé z rybářských vesnic. „Máme velký strach. Jakmile přijde vlna, všechno spláchne a odnese. My jsme na tom relativně dobře, ale bojíme se o starší lidi v domkách na kůlech, kteří se odmítají evakuovat,“ uvedla obyvatelka vesnice A Ling.

Život ve městě se prakticky zastavil. Přerušen byl provoz na železnici. Letecká společnost Cathay Pacific zrušila všechny dnešní lety, spoje ruší i další aerolinie. Na hongkongském mezinárodním letišti proto uvízly desetitisíce lidí. Lety majít být obnoveny v pondělí, přesto bude trvat až dva dny, než všichni cestující letiště opustí, uvedl list South China Morning Post. V pondělí zůstanou uzavřeny také všechny tamní školy. 

Filipíny stále ohrožují sesuvy půdy

Přívalové deště, sesuvy půdy a vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině – tak pustošil tajfun Mangkhut v sobotu Filipíny. Zanechal za sebou nejméně 64 mrtvých a 33 zraněných, informovala agentura Reuters. Další desítky lidí se pohřešují. Většinu obětí si vyžádaly sesuvy půdy v horských oblastech.

Úřady rovněž varovaly, že nebezpečí ještě nepominulo. „Stále tady hrozí nebezpečí, na které se musíme připravit. Nejprve na zadní vítr tajfunu, protože se točí proti směru hodinových ručiček. Na západním pobřeží v provinciích Ilocos, Pangasinan a La Union bude bouřka a nepřetržitý déšt, takže hrozí záplavy,“ uvedl Ricardo Jalad z filipínského Úřadu civilní ochrany.

Bez elektrického proudu zůstávají v neděli asi čtyři miliony lidí, přerušeno je rovněž telefonní spojení. Vzhledem k tomu není dosud jasné, jaké škody za sebou tajfun nechal.

„Dostáváme zprávy o zničených domech a popadaném elektrickém vedení, v Baggao nejsou žádné oběti na životech, když došlo k sesuvu půdy. Špatné zprávy ale máme z Cordillera,“ informoval náměstek úřadu pro snížení rizik katastrof a klimatických změn Renato Solidum. V oblasti Cordillera došlo k více než čtyřem desítkám sesuvů.

V zemědělské provincii Cagayan na hlavním ostrově Luzon existují obavy z rozsáhlých škod na úrodě. Poradce prezidenta Francis Tolentino prohlásil, že podle odhadů se před příchodem bouře podařilo sklidit jen pětinu úrody, což vážně ohrožuje zásoby rýže a kukuřice.

Na Filipínách kvůli tajfunu vyhledalo více než 100 tisíc osob útočiště v evakuačních centrech. „To je dobrá zpráva, úřadům se podařilo díky tomu v těch nejvíce postižených regionech minimalizovat ztráty na životech,“ dodala zpravodajka ČT Šámalová.