Rusko obvinilo Spojené státy z použití fosforových bomb v Sýrii. USA to popřely

Ruská armáda uvedla, že dvě americké stíhačky typu F-15 v sobotu shodily na vesnici v syrské provincii Dajr az-Zaur bomby s hořlavým bílým fosforem, což mezinárodní zákon zakazuje. Zda si bombardování vyžádalo oběti, dosud není jasné. Informovaly o tom ruské agentury TASS a RIA Novosti. Spojené státy však toto obvinění odmítly.

Terčem amerického bombardování bylo městečko Hadžín, uvedl v prohlášení generál Vladimir Savčenko. „Nálety způsobily velké požáry a zatím zjišťujeme informace o možných mrtvých a zraněných,“ doplnil.

„Do této chvíle jsme neobdrželi žádné hlášení o použití bílého fosforu,“ uvedl mluvčí Pentagonu. „Žádná z vojenských jednotek nasazených v oblasti ani není vybavena jakoukoli municí obsahující bílý fosfor,“ dodal.

Teroristická organizace Islámský stát (IS) stále kontroluje části východosyrské provincie Dajr az-Zaur mezi Eufratem a iráckou hranicí. Mezinárodní koalice pod velením USA pomáhá v Sýrii arabsko-kurdské koalici Syrských demokratických sil (SDF) v boji proti IS. Jak připomíná agentura AFP, tak SDF v uplynulých měsících bojovala proti členům IS právě v Dajr az-Zauru.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v březnu obvinila Rusko, které od roku 2015 poskytuje vojenskou podporu syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, z toho, že při ofenzivě proti rebelům v syrské východní Ghútě použilo zápalné bomby.