Z Idlibu hlásí vlnu náletů a několik mrtvých. Bomby cílí na odpůrce syrské vlády

Nejnovější bombardování v severozápadní provincii Idlib, která je poslední větší baštou odpůrců syrské vlády, je podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nejrozsáhlejší od srpna. Tehdy vládní vojska zahájila nálety v jižní části provincie. Aktuální útoky vede syrská armáda spolu s Ruskem.

Podle SOHR město Chán Šajchún, které leží na jihozápadě provincie, další přilehlé vesnice a města na severu provincie Hamá zasáhlo 68 náletů. Agentura Reuters s odkazem na svědky uvedla, že bylo zaznamenáno nejméně 12 náletů v oblastech ovládaných odpůrci syrské vlády.

O život při nejnovějších náletech přišli čtyři civilisté včetně dvou dětí a jedné ženy, uvedla SOHR s tím, že většina obětí pocházela z vesnice Abdín západně od Chán Šajchúnu. Informaci o čtyřech zabitých v této vesnici také potvrdily Bílé přilby, což je organizace záchranářů napojená na povstalce.

Záchranáři doplnili, že další člověk přišel o život dál na sever ve vesnici Halba. Podle svědků, které citoval Reuters, vrtulníky syrské armády u Chán Šajchúnu na domovy civilistů svrhly barelové bomby.

Idlib je poslední větší baštou odpůrců syrské vlády. Ofenziva Damašku by tak mohla být závěrečnou rozhodující bitvou syrské války.

Jak ochránit civilisty

Prezidenti Ruska, Íránu a Turecka se setkali v pátek v Teheránu a hovořili o situaci v Idlibu. Na klidu zbraní v oblasti se nedomluvili, zmínili se nicméně o nutnosti chránit civilisty. Zatímco Teherán a Moskva pomohly syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi změnit průběh války v bitvách proti Západem podporovaným povstalcům i skupinám islamistů, Turecko je hlavním stoupencem syrské opozice a má v Sýrii své vojáky.

V pátek se také kvůli situaci v Idlibu konalo zasedání Rady bezpečnosti OSN. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že bojovníci v provincii by měli dostat ultimátum pro stažení z oblastí obývaných civilisty. Doplnil, že by měly vzniknout trasy pro ty, kdo budou chtít dobrovolně odejít. Po skončení jednání ale několik diplomatů vyjádřilo pochybnosti, zda lze únikové trasy zřídit, protože syrská vláda nerozlišuje mezi teroristickými skupinami a ozbrojenými oponenty prezidenta Asada.

Ruský vyslanec při OSN Vasilij Něbenzja prohlásil, že v Idlibu působí „40 až 45 ozbrojených skupin, tedy 50 tisíc lidí“. Skupina An-Nusra, hlásící se k síti al-Káida, má podle něj 16 tisíc členů a ty skupiny, které „jsou připraveny dohodnout se na příměří, čítají 13 tisíc lidí“. Zástupce Sýrie Bašár Džaafarí sdělil, že jeho vláda počítá s evakuací civilistů z bojových zón.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com