Čeští vojáci znovu hlídkují v afghánském Bagrámu

Čeští vojáci obnovili hlídkování v okolí spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. Základnu neopouštěli od sebevražedného útoku z počátku srpna, při kterém přišli o život tři příslušníci české armády. O návratu na patroly rozhodl velitel spojenecké mise Resolute Support John Nicholson.

„Na základě rozhodnutí velitele mise Resolute Support zahájila strážní rota plnění operačního úkolu v plném rozsahu dnem 2. září 2018 od 20.30 hodin místního času,“ sdělil České televizi zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Jiří Verner.

Češi mají za úkol v okolí základny Bagrám mimo jiné kontrolovat místa, ze kterých v minulosti povstalci ostřelovali základnu raketami. Čeští vojáci působí také na základně kábulského mezinárodního letiště.

V posledních měsících čelí alianční síly v Afghánistánu zesílené aktivitě extremistického hnutí Taliban.

Útok na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády se uskutečnil v neděli 5. srpna. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly.

Tři Češi – Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek – zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří byli v době výbuchu ještě v obrněných vozidlech.

Podle šetření armády nebyl sebevražedný atentátník sám a útok byl předem připraven. Již dříve zástupci vedení armády uvedli, že čeští vojáci svým postupem zachránili další životy. Případ nyní vyšetřuje Vojenská policie.

Vedení české armády několik dnů po útoku uvedlo, že vojáci jsou připraveni se k ostraze základny vrátit. Povolení ale museli dostat od velení mise. Do té doby se starali o ochranu vnitřního prostoru.