Migranti mohou z lodi Diciotti. Itálie si je rozdělí s Albánií a Irskem

Na pevninu může vystoupit 150 migrantů, kteří pět dnů čekali na palubě lodi Diciotti u břehů Sicílie. Italská vláda jejich vylodění povolila poté, co jí pomoc s běženci nabídla Albánie a Irsko. O většinu se potom postará italská katolická církev.

Po pěti dnech čekání a ostrých politických sporů oznámil italský ministr Matteo Salvini, že je rozhodnuto o budoucnosti lidí z lodi Diciotti. Na žádost Říma o pomoc od dalších států Evropské unie reagovala nejprve Albánie, která je kandidátskou zemí EU, a poté Irsko.

„Ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi děkuje Albánii za rozhodnutí přijmout 20 běženců z lodě Diciotti. Známka velké solidarity a přátelství,“ reagovalo italské ministerstvo zahraničí na albánskou nabídku. Irsko je ochotné přijmout 20 až 25 lidí z Diciotti.

Salviniho prohlášení, že se běženci mohou vylodit, přišlo krátce poté, co se objevila zpráva, že sicilská prokuratura zahájila formální vyšetřování ministra vnitra. Kvůli zadržování migrantů podezíral prokurátor Salviniho z „únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci“. Salvini takový postup označil za ostudu.

Podezření na tuberkulózu u 17 lidí

Loď Diciotti v sobotu navštívili italští zdravotníci a prohlédli 150 běženců, kteří jsou na palubě. Doporučili, aby na břeh vyšlo jedenáct žen a šest mužů, kteří by měli jít do nemocnice. Lékaři míní, že by mohli mít tuberkulózu. Pět žen ale odmítlo odejít, protože mají na lodi rodiny, které nechtějí opustit.

Na loď Diciotti nabrala italská pobřežní stráž v polovině srpna původně 190 migrantů, podle agentury ANSA většina z nich pochází z Eritreje. V současnosti kotví plavidlo v Katánii, na palubě je asi 150 běženců. Nejprve loď vyložila třináct lidí, kteří byli ve vážném zdravotním stavu, na Lampeduse. Potom doplula na Sicílii, italská vláda však zakázala migrantům vylodit se. Ve středu večer pak nechala po kritice a nátlaku prokurátora z lodi odejít 29 nezletilých.

Zároveň italská vláda žádala o pomoc další země Evropské unie. Chtěla, aby si běžence z Diciotti přerozdělily – tak jako se to stalo v případě jiných lodí, které připluly do Itálie či na Maltu. Italský vicepremiér Luigi Di Maio ve čtvrtek pohrozil zastavením italských příspěvků do unijního rozpočtu, pokud Brusel Itálii s migranty z lodi Diciotti nepomůže. Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein na to však v pátek reagoval slovy, že „výhrůžky nikam nevedou“.