Mezi oběťmi z janovského mostu jsou Francouzi či Chilané. Řidič zeleného nákladního auta je v šoku

Pátrání po obětech pádu janovského mostu pokračuje (zdroj: ČT24)

Hasiči stále pátrají po obětech i přeživších pádu mostu na předměstí italského Janova. Italská média mezitím zveřejňují první informace o potvrzených obětech. Kromě Italů jsou mezi nimi i občané Francie či Chile. Média si také všímají příběhu řidiče zeleného nákladního auta, které zastavilo jen několik metrů před propastí.

Tragédie zasáhla mimo jiné tříčlennou italskou rodinu, která se v předvečer státního svátku chystala na dovolenou na Sardinii. Čtyřiačtyřicetiletý Roberto Robbiano, který pracoval jako počítačový technik, jeho o tři roky mladší žena Ersilia a devítiletý syn Samuele mířili ze svého domova ve Voltri do přístavu, kde chtěli pokračovat trajektem.

Kromě devítiletého chlapce (některá italská média uvádějí, že mu bylo sedm či osm let), zemřely také dvě další děti ve věku dvanáct a třináct let. 

Pod troskami zahynuli také tři muži, kteří pod mostem odklízeli odpad. Mirko Vicini (31) a Bruno Casagrande (35) byli podle italských médií delší dobu nezaměstnaní, než získali sezonní kontrakt na předměstí Janova. Spolu s nimi zahynul pod troskami mostu také Sandro Campora (53), který se chystal do důchodu.

O život přišel i dvaatřicetiletý mladík z toskánské Florencie. Na sociální síti Twitter vyjádřil smutek nad událostí i florentský starosta Dario Nardella. „Florencie trpí bolestí rodiny chlapce, který dnes přišel o život při tragickém pádu mostu v Janově, bolestí všech příbuzných a všech obětí.“

Zemřeli francouzští turisté i pár z Chile, který žil v Janově přes třicet let

Na mostě zahynuli také občané dalších států, mezi nimi tři francouzští občané. Nathan Gusman (20), Melissa Artus (22) a Nemati Alizè Plaze (20) se chystali také na trajekt na Sardinii. Záchranáři je byli schopni identifikovat pouze na základě náušnice a náramku.

Mezi zemřelými byl nalezen i čtyřiašedesátiletý šéfkuchař původem ze Santiaga de Chile, Juan Carlos Pastenes. V Janově žil se svou ženou více než třicet let. Spolu s nimi na mostě zahynul také jejich spoluobčan z Chile, šedesátiletý Juan Figueroa.

Těla nalezených obětí byla přenesena do márnice v nemocnici San Martino. Na zprávy o svých blízkých tam čekají příbuzní i lidé, kteří pohřešují své známé. Do nemocnice během úterý volalo přes tři sta lidí, situace se uklidnila až kolem půl sedmé večer, kdy byly telefonáty přesměrovány na prefekturu.

Identifikace obětí je ale složitá, často rozhodují i malé detaily jako prsten, piercing nebo náramek, na základě kterého záchranáři identifikovali jednu z dívek. Dalšími vodítky k identitě zemřelých jsou věci, které zůstaly v jejich autech. I tak se ale zatím nepodařilo identifikovat pět obětí.

Stále pohřešováni jsou například dva dělníci z Albánie, kteří o djeli z města Sestri Levante a měli přijet do města Rapallo. Zatím ale na místo nedojeli a známí o nich nemají žádné zprávy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řidič zeleného nákladního auta je v šoku

Na zpravodajských serverech se šíří také videa a fotografie zeleného nákladního vozidla, které zastavilo jen několik metrů od bodu zlomu. Podle facebookové stránky supermarketu Basko, jehož logo vůz nesl, se sedmatřicetiletý řidič vracel z dodávky zboží v západní části Janova.

Muž, který má doma ženu a děti, ještě v šoku popsal záchranářům, jak se most začal řítit k zemi „i se všemi auty, která po něm jela“. Hned jak se mu podařilo auto zastavit, utekl zpět do tunelu, ze kterého na most právě vyjel.

„Jsme v těsném kontaktu s rodinou Damonte, majiteli transportní společnosti, které vůz patří,“ vysvětlil Giovanni D'Alessandro, generální manažer společnosti Basko. „Ujistili jsme je o zdraví našeho řidiče, který je pochopitelně v šoku a není schopen dávat rozhovory,“ dodal.

Vydáno pod