Muž najel v Londýně do zábran před parlamentem. Policie případ vyšetřuje jako teroristický čin

Muž najel v Londýně do zábran před parlamentem. Policie případ vyšetřuje jako teroristický čin (zdroj: ATPN)

Vyšetřování incidentu, při němž ráno najelo auto do zátarasů u parlamentu v Londýně, vede protiteroristické oddělení. Jeho velitel Neil Basu řekl, že čin byl záměrný. Devětadvacetiletý zadržený řidič zatím nespolupracuje. Policie už dříve uvedla, že čin považuje za teroristický a že řidič auta byl zatčen s podezřením na spáchání terorismu. Auto porazilo několik lidí, podle záchranné služby utrpěli lehčí zranění tři lidé.

Neil Basu řekl, že nic nenaznačuje, že Londýňanům hrozí další nebezpečí. Ačkoli prohlásil, že podezřelý ještě nebyl formálně identifikován, reportér BBC z jiných zdrojů zjistil, že zatčený je policii znám. BBC také oznámila, že zraněni jsou tři lidé a jeden z nich je v nemocnici. Záchranná služba v obnoveném prohlášení uvedla, že dva lidé byli převezeni do nemocnice a třetí s malým zraněním byl ošetřen na místě.

„Naší prioritou je formálně podezřelého identifikovat, zjistit motiv jeho činu. Zatím nespolupracuje. Protože to byl zřejmě úmyslný čin a vzhledem k místu, to považujeme za terorismus,“ dodal Basu.

Policie kvůli němu prohledávala jeden dům v Nottinghamu a dva v Birminghamu, odkud v pondělí vyjel; v centru Londýna se podle policie pohyboval více než sedm hodin před činem.

Události: V Londýně řidič úmyslně najel do zábran u parlamentu (zdroj: ČT24)

Muž byl okamžitě zadržen

Auto najelo ráno velkou rychlostí do betonového zátarasu před parlamentní budovu. Policisté byli rychle na místě a asi dvacetiletého řidiče zatkli, nikdo jiný uvnitř nebyl. Vůz porazil několik lidí, včetně skupiny cyklistů čekajících na semaforu na zelenou.

„To auto jelo rychle a narazilo do zátarasů před Sněmovnou lordů. Byla slyšet velká rána a trochu se zakouřilo, ale řidič nevylezl ven. Ochranka začala křičet na lidi, ať běží pryč,“ řekla agentuře AP Ewelina Ochabová, která incident viděla.

„Viděl jsem auto, jak narazilo do bariéry před Westminsterským palácem, z auta se kouřilo. Policie byla okolo a odháněla lidi. Někoho vytahovali z auta,“ řekl Donovan Parson, který byl před palácem jako kameraman ranního pořadu televize ITV. „Nevypadalo to jako nehoda,“ konstatoval Jason Williams, který žije poblíž.

Britské sdělovací prostředky uvádějí, že policisté rozšířili zatarasenou zónu a ohledali automobil, jímž je stříbrný Ford Fiesta. Oblast prohledali i policejní psi. Na místě se nenašly žádné zbraně.

„Muž byl zatčen s podezřením na terorismus… Zranění utrpělo několik lidí a byli převezeni do nemocnice. V tuto chvíli se zdá, že zranění nikoho z nich neohrožuje život… Ulice v okolí zůstanou zřejmě po nějakou dobu uzavřené. Stanice metra Westminster je zavřená. V tuto chvíli to považujeme za teroristický incident. Žádáme kohokoli, kdo incident natočil nebo má fotografie, aby je poskytl policii,“ stojí v policejním prohlášení. 

Bývalý policejní velitel Peter Kirkham řekl stanici Sky News, že vzhledem k místu je případ nevyhnutelně vyšetřován jako útok. „Je jisté, že při prvním pohledu se to nejevilo jako normální dopravní nehoda. Všechna svědectví poukazují na to, že šlo o úmysl,“ řekl.

Politici děkují policii za rychlou reakci

Britská premiérka Theresa Mayová, která je podle médií na dovolené, na události reagovala na Twitteru: „Myslím na ty, kdo byli při incidentu ve Westminsteru zraněni. Děkuji zásahovým složkám za jejich okamžitou a odvážnou reakci.“

Rychlou práci policie ocenil i londýnský starosta Sadiq Khan, který oznámil, že je s policií v kontaktu. Reagoval také vůdce opozice Jeremy Corbyn i bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. „Velmi smutné a velmi znepokojující,“ napsal na Twitteru.

Loni v březnu najel Khalid Masood autem do chodců na Westminsterském mostě v blízkosti parlamentu a pak u budovy ubodal policistu. Celkem si atentát vyžádal pět obětí. U parlamentu chtěl na policisty, vojáky nebo poslance útočit také Brit Khalid Ali, který v minulosti působil pět let v Afghánistánu. Letos byl odsouzen na doživotí.