Únos Vietnamce: Kaliňák čelí kritice opozice i expertů, otázky na detektoru lži si vymyslel sám

Slovenská opozice vyčítá Kaliňákovi, že si otázky o únosu vymýšlel sám (zdroj: ČT24)

Slovenská opozice zpochybňuje vyšetření na detektoru lži, kterým prošel exministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD). Snažil se tak dokázat, že nevěděl o únosu vietnamského podnikatele. Podle německých vyšetřovatelů muže zadrželi vietnamští agenti v Berlíně, následně odletěl s ministerskou delegací zapůjčeným vládním speciálem z Bratislavy.

Kaliňák si objednal vyšetření na detektoru lži u soukromé firmy. „Odpovědi na relevantní otázky byly pravděpodobné, pravdivé. Chci připomenout, že spojení pravděpodobné, pravdivé představuje největší možnou známku pravdivosti,“ zdůraznil exministr.

Odborníci ale jeho závěry zpochybňují – vadí jim třeba to, že otázky zformuloval sám. „Je to velmi nestandardní, otázky by se měl dozvědět až od polygrafisty,“ prohlásil klinický psycholog a soudní znalec Radek Ptáček.

Výsledky nepřijala ani opozice, která pro exministra žádá rovnou vazbu. Zároveň apeluje na koaliční partnery Smeru-SD, aby vládu kvůli aféře opustili. „Takovýto test by měl pan Kaliňák absolvovat u slovenských i německých orgánů v trestním řízení. Pevně věříme, že se tak stane,“ řekl opoziční poslanec Ľubomír Galko (SaS).

Vládní strany ale zatím ke kauze přistupují váhavě. „Všechno je ve hře, ale nejdřív musíme mít objektivní informace,“ konstatoval slovenský ministr spravedlnosti Gábor Gál (Most-Híd).

Kaliňák připouští verzi, že ho vietnamská delegace obelhala, když uneseného muže na palubu vládního speciálu přivedla a pak s ním i odletěla. Exministr také tvrdí, že slovenská strana s německými vyšetřovateli od začátku spolupracuje. Podle tamních médií ale byla první odpověď strohá a zmínka o speciálu úplně chyběla.

Skandál, který nemá obdoby, míní šéfredaktor Denníku N

Kauzu rozvířil slovenský list Denník N, který otiskl anonymní svědectví členů ochranky, podle nichž tehdejší ministr o únosu věděl. Kaliňák tvrdí, že si je redakce vymyslela, což šéfredaktor Matúš Kostolný popírá. „I kdybychom pomáhali tomu únosu nevědomě, tak je to podle mě skandál, který nemá mnoho obdob ve slovenských moderních dějinách,“ upozornil novinář.

Podobně to vidí i slovenský prezident Andrej Kiska, který vyčetl ministryni vnitra Denise Sakové, že brání vyšetřování a že je Kaliňákovou prodlouženou rukou. Saková už zbavila mlčenlivosti členy ochranky, kteří vietnamskou delegaci před rokem doprovázeli. Rezignovat nehodlá.

Zpravodaj ČT Mathé ke kauze uneseného vietnamského exmanažera (zdroj: ČT24)