Požár v portugalském Algarve vyhnal turisty z hotelů, vedra zabíjí ve Španělsku i v Jižní Koreji

Přes tisíc portugalských hasičů bojuje s lesním požárem v regionu Algarve na jihu země. Už pětadvacet lidí utrpělo zranění a úřady musely evakuovat turisty ze dvou hotelů. Vedra si vyžádala další dvě oběti v sousedním Španělsku. Extrémní horko trápí také Korejský poloostrov.

Požár v portugalském Algarve vypukl v pátek poblíž města Monchique, k jeho šíření přispěly nebývale vysoké teploty, které o víkendu v oblasti přesahovaly čtyřicet stupňů Celsia. Plameny se šíří na úpatí kopce a dým je vidět i z pobřeží. Hustý kouř ztěžuje práci i letadlům s vodou, při hašení požáru pomáhá devět vrtulníků.

„Museli jsme evakuovat celý hotel a nevíme, kdy znovu otevřeme,“ popsal situaci Antonio Monteiro, šéf hotelu v letovisku Caldas de Monchique. Uzavřen byl v tomto letovisku i pětihvězdičkový hotel the Macdonald, který muselo po půlnoci opustit několik stovek turistů, protože se požár přiblížil na necelé dva kilometry.

Zranění v oblasti požáru utrpělo 25 lidí. Většina z nich se nadýchala kouře či utrpěla lehké popáleniny, jeden člověk byl zraněn vážně.

Španělsko hlásí už pět mrtvých

Nynější vlna veder sužuje téměř celou Evropu, ve Španělsku zemřelo k pondělku již pět lidí. Podle katalánských médií jsou posledními oběťmi dva muži bez dokladů, oba zemřeli o víkendu v nemocnici v Tarragoně. Jednoho z nich přivezla sanitka v pátek večer a druhého v sobotu kolem poledne. Už v pátek zemřel kvůli horku jiný bezdomovec v Barceloně.

Španělé se snaží zchladit, kde se dá
Zdroj: AP/Francisco Seco/ČTK

Další dvě španělské oběti nynějších veder zemřely v regionu Murcia na jihovýchodě země. První z nich byl dělník, který pracoval na stavbě dálnice, a druhý zemědělec, který pracoval na poli.

Nejvyšší teploty naměřili ve Španělsku koncem minulého týdne v regionu Extremadura, kde bylo ve městě Badajoz 46 stupňů Celsia, což je nejvíc v historii tohoto města. V Katalánsku zažili nejteplejší den letošního roku v sobotu, kdy tam naměřili až čtyřicet stupňů. V neděli teploty začaly mírně klesat.

Podle španělského meteorologického ústavu má v úterý přijít na Pyrenejský poloostrov studená fronta z Atlantiku, která by měla nebývalá horka ukončit.

V Jižní Koreji uhynuly miliony zvířat

Lépe na tom není ani Korejský poloostrov. V Jižní Koreji zemřely v důsledku veder desítky lidí a uhynuly také miliony hospodářských zvířat včetně dvou milionů kuřat, upozornil britský Telegraph. Také zde rtuť teplomeru vystoupala nad čtyřicet stupňů.

Lidé ve městech se schovávali v klimatizovaných obchodních domech, případně si vytvářeli „ledové vesty“ s kostkami ledu nebo ochlazujícím gelem. Úřady také vyskládaly bloky ledu na  veřejná místa jako železniční či autobusové stanice. Totalitní Severní Korea označila vlnu veder za „bezprecedentní přírodní katastrofu“. 

Horké letní počasí hraje do karet požárům ve Spojených státech. Zasažená je hlavně Kalifornie. „Čelíme extrémním požárům. Situaci výrazně ztěžuje silný vítr, kvůli kterému postupuje oheň velmi rychle,“ podotkl velitel hasičů John Clingingsmith.

Největší požáry zuří severně od San Francisca. Zničily už 68 domů a přinutily tisíce lidí k útěku. Americký prezident Donald Trump vyhlásil v zasažených kalifornských oblastech stav katastrofy a nařídil uvolnění federálních financí na pomoc při jejich obnově.