Orchestr mladých EU se stěhuje z Londýna. Příklad, že na brexitu tratíme všichni, říká John Tusa a žádá o české občanství

Události: Británie odchází z EU, hudebníci z Londýna (zdroj: ČT24)

Brexit zdaleka není jen tématem pro politické debaty v Londýně a Bruselu. Ještě ani nezačal a už má konkrétní dopady na životy mnoha lidí. Z Británie se do Itálie stěhuje Orchestr mladých Evropské unie. S hlavním městem Spojeného království se rozloučí na podzim. A spolu s ním čekají změny i předsedu správní rady tělesa sira Johna Tusu. Žádá o české občanství.

Jihlavský rodák Petr Sedlák studuje na londýnské konzervatoři Royal College of Music. Třiadvacetiletý hráč na fagot se v britské metropoli prosadil i v Orchestru mladých Evropské unie. V létě si v něm zahraje vůbec poprvé.

„Pro mě působení v Orchestru mladých Evropské unie znamená jednak nové zkušenosti, co se týče orchestrálního hraní, jednak je to obrovská prestiž, protože budu moci spolupracovat s nejlepšími dirigenty v největších a nejkrásnějších sálech Evropy,“ pochvaluje si fagotista.

Sedlák tak zažije poslední etapu, v rámci níž je kritiky oceňovaný orchestr řízený z Londýna. Ještě před oficiálním odchodem Velké Británie z Evropské unie totiž mládežnické těleso ukončí působení ve městě a zemi, kde sídlí od svého založení v roce 1976.

Přesně před 40 lety orchestr osobně dirigoval tehdy již bývalý britský konzervativní premiér Edward Heath. Právě za jeho vlády se Británie stala členskou zemí. Nyní pod taktovkou rovněž konzervativní premiérky Theresy Mayové ze společenství vystupuje.

Tusa žádá o české občanství

„Pořád to bude Orchestr mladých Evropské unie. Jediná potíž je v tom, že zřejmě po roce 2020 nebudeme mít britské hráče,“ posteskl si předseda správní rady tělesa sir John Tusa, který se narodil ve Zlíně jako Jan Tůša.

Jen krátce před vypuknutím druhé světové války Tůšova rodina odešla do Anglie pracovat pro Baťovy závody. Ještě před tím, než mu princ Charles udělil rytířský titul, působil John Tusa jako ředitel stanice BBC World Service, moderoval televizní zprávy nebo zpovídal železnou lady Margaret Thatcherovou.

Sir John Tusa
Zdroj: ČT/Bohumil Vostal

Nyní, ve svých 82 letech, kvůli brexitu zažádal o český pas. „Proč bych měl být odstřižený od svého evropanství, češství?“ ptá se. Svému českému původu se věnuje i v nově vydané knize Making a Noise. Píše v ní, že nelituje toho, že je Brit, mluví anglicky a cítí se jako Evropan, ale je mu líto, že se nenaučil česky.

Výsledek referenda o brexitu jeho rozhodnutí požádat o český pas urychlil. Stran stěhování Orchestru mladých Evropské unie zdůrazňuje, že to je jen jeden z případů, kdy na brexitu bude tratit jak Spojené království, tak kontinent.