Německé soudy požadují návrat strážce Usámy bin Ládina, úřady ho údajně vyhostily protiprávně

Německý spor o osud vyhoštěného ochránce Usámy bin Ládina (zdroj: ČT24)

Německá justice a politici se přou o osud islamisty, který podle tajných služeb patřil k ochrance vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. Po dvou dekádách pobytu v Německu ho policie minulý týden deportovala do Tuniska. Soud tento postup označil za protiprávní a nařídil, aby se Tunisan na náklady státu vrátil zpět do Německa.

Dvaačtyřicetiletý Tunisan byl zadržen na konci června v západoněmeckém městě Bochum, kde žil s rodinou. Bulvární list Bild před časem upozornil, že islamista dostával od státu pro sebe a svou rodinu měsíčně v přepočtu 30 tisíc korun.

Na přelomu tisíciletí podle tajných služeb absolvoval výcvik v táboře Al-Káidy a působil přímo v ochrance Usámy bin Ládina. Kvůli tomu, že je považován za radikálního islamistu, se musel od roku 2006 denně hlásit v Německu na policii.

Při této příležitosti byl také zadržen poté, co Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) zrušil své dřívější rozhodnutí. To vyhoštění Tunisana z Německa znemožňovalo kvůli „mučení, nelidskému či ponižujícímu zacházení“, kterému by mohl čelit ve vlasti.

Sami A. veškerá obvinění popírá a samotné vyšetřování z podpory terorismu bylo zastaveno pro nedostatek důkazů. Berlín má ale jasno. „Nemůžeme se spokojit s tím, že se osobní stráže bin Ládina celé roky zdržuje v Německu,“ podotkla koncem června německá kancléřka Angela Merkelová.

Německé soudy ovšem považují Samiho A. za bezúhonného člověka, kterému v Tunisku hrozí mučení. Jeho deportaci proto opakovaně zakázaly. Naposledy k tomu došlo minulý čtvrtek, příslušné úřady se to ale dozvěděly, až když seděl v letadle.

„Deportace je hrubě protiprávní. Rozhodnutí o její nepřístupnosti bylo oznámeno ještě v jejím průběhu. Z toho plyne povinnost úřadů deportaci přerušit,“ upozornil mluvčí správního soudu v Gelsenkirchenu Wolfgang Thewes.

Vyhlídky Samiho A. na návrat ovšem nejsou růžové. I když německé soudy potvrdí nepřípustnost deportace a nařídí jeho návrat, poslední slovo bude mít Tunisko, kde čelí podezření z terorismu.

Na deportaci čekají v Německu desetitisíce lidí

Případ vyvolal v Německu debatu o těžkostech, na které německé úřady narážejí při pokusech vrátit neúspěšné žadatele o azyl do země původu. Podle posledních údajů je v zemi nyní kolem 65 tisíc lidí, kteří by měli být deportováni, ale kvůli problémům s chybějícími dokumenty nebo nedostatečné spolupráci zemí původu deportováni být nemohou.