Skotové demonstrují proti Trumpovi. Před parlamentem v Edinburghu se jich sešlo 12 tisíc, přidala se i další města

Tisíce lidí vyšly do ulic skotské metropole Edinburghu, aby daly najevo nesouhlas s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu před pondělním setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem tráví soukromý víkend ve Skotsku, kde vlastní dva golfové areály.

Účast na demonstraci v Edinburghu se během odpoledne rychle zvyšovala. Ve 13:00 místního času (14:00 SELČ) policie odhadovala, že bylo před budovou skotského parlamentu asi 3000 demonstrantů, o necelé dvě hodiny později již hovořila o 12 tisících. Do protestů se zapojili vedle jednotlivců také antifašistické skupiny a političtí aktivisté.

Na protestu ve skotském hlavním městě nechyběl ani balon znázorňující Trumpa jako mimino v plenkách, který doprovázel demonstraci v Londýně. Vypustit balon u golfového hřiště v Turnberry, kde Trump pobývá, ale úřady kvůli zvláštním bezpečnostním opatřením v místním vzdušném prostoru zakázaly.

Lidé protestovali i v dalších skotských městech (zdroj: ČT24)

Šestimetrový balon se stal skutečným symbolem protestů proti první Trumpově oficiální návštěvě Británie. Mnozí demonstranti měli vyobrazení „Baby Donalda“ i na transparentech, které byly ještě doplněny o slogan „Dump Trump“. Podle policejních odhadů se na 9000 protestujících vydalo od skotského parlamentu v Edinburghu do parku The Meadows, kde se konala akce nazvaná „karneval odporu“.

V Edinburghu demonstranty podpořili troubením i motoristé, pěvecký sbor, dudák, tamburínová kapela, a dokonce recitátoři básní. Jeden protestující byl převlečen za Spider-Mana a nesl transparent připomínající americkému prezidentovi, že „moc s sebou nese odpovědnost“.

Demonstrace byly svolány i do dalších skotských měst. V Aberdeenshire, kde má Trump golfové hřiště, se k protestu sešla stovka lidí. Demonstrace se konala i v Turnberry. Protestující na amerického prezidenta, který v areálu hrál se synem Ericem golf, křičeli a bučeli.

Policie pátrá po paraglidistovi, který proletěl s transparentem nad místem, kde byl Trump ubytován

Skotská policie se také snaží vypátrat paraglidistu, který v pátek večer proletěl nad komplexem, kde je Trump ubytován. Vzduchoplavec za sebou táhl transparent hnutí Greenpeace s nápisem Well Below Par (Dost podprůměrný).

Policie sdělila, že paraglidistovi hrozilo obrovské nebezpečí vzhledem k bezpečnostním opatřením na prezidentovu ochranu. Hnutí Greenpeace dnes uvedlo, že policii o činu vyrozumělo s asi čtvrthodinovým předstihem.