Íránky protestují kvůli zatčení mladé tanečnice, hrozí zákaz poslední západní sociální sítě v zemi

Vlnu solidarity spustilo v Íránu zadržení devatenáctileté Maedeh Hojabriové, která natáčela doma videa, na nichž tančí bez šátku a s odhaleným břichem. Další ženy teď na protest sdílejí vlastní videa. Zatýkání dívek kritizovala i lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Jiná aktivistka Shaparak Shajarizadehová, která odmítla nosit šátek na veřejnosti, dostala dvacetiletý trest za podněcování k prostituci.

Írán je od roku 1979 islámskou republikou. Tančit na veřejnosti je zakázané a ženy si musí povinně zahalovat hlavu. Maedeh Hojabriová, která tančila na západní pop a rap a kterou sledovalo na Instagramu přes půl milionu uživatelů, byla v tichosti zadržena už v květnu. Devátého července se náhle objevila v pořadu íránské televize, který by se dal volně přeložit jako „Na scestí“.

Plačící dívka se na videu kaje za své počínání – podle svých slov nechtěla nabádat ostatní, aby se chovaly jako ona. V pořadu se objevila i další tanečnice, Elnaz Ghasemiová, která žije v Kanadě a v Íránu byla na návštěvě. Policisté a takzvaní experti v pořadu vysvětlovali, jak sociální sítě podněcují ke zločinům a různým druhům zneužívání.

Pořad vyvolal značně kritické ohlasy ze strany lidskoprávních aktivistů. Íránské úřady by měly přestat obtěžovat a stíhat ženy za to, že se svobodně vyjádřily, a odvolat diskriminační zákony nakazující povinné zahalování, zdůraznila HRW. Ředitel PR íránské televize kritiku pořadu odmítl s tím, že televizi požádaly o zveřejnění informací soudy.

Lidé na protest tančí doma i na ulici

Záběry na plačící teenagerku šokovaly také mnohé Íránky, které začaly sdílet vlastní videa, jak doma tančí. Uživatelé sociálních sítí je ukládají pod hashtagem, který zní v překladu #dancing_isn't_a_crime (tanec není zločin). Jiné ženy tančily přímo v ulicích. Podobný osud jako Hojabriovou přitom potkal v uplynulých týdnech více tanečnic, upozorňuje BBC.

Už v roce 2014 bylo podmíněně odsouzeno k roku ve vězení a 91 ranám bičem šest mladých Íránců za zveřejnění videa, na němž tančí na slavní hit Happy od Pharella Williamse. Loni v srpnu byla zatčena jiná šestice lidí za to, že tančila zumbu.

„Když řeknete lidem kdekoli ve světě, že jsou 17leté a 18leté dívky zatýkány za to, že tančí, jsou šťastné, a za svou krásu kvůli šíření neslušnosti, zatímco pedofilové a další jsou na svobodě, budou se vám smát! Protože pro ně je to neuvěřitelné!“ upozornil blogger Hossein Ronaghi, jehož cituje BBC.

Íránské právo definuje velmi vágně, co přesně je proviněním vůči morálce, upozorňuje HRW. Íránské úřady cenzurují umění či hudbu a zatýkají za údajné prohřešky.

„Tyto zákony se často neúměrně zaměřují na ženy a sexuální menšiny. Od roku 2016 íránští revoluční gardisté zatkli a vyslýchali několik módních blogerů, z nichž mnohé byly ženy, které používaly Instagram k propagaci svých podniků. Mnoho z těch, kteří byli vyslýcháni, předtím zveřejňovalo fotky a videa, na nichž jsou bez hidžábu a mají na obličeji make-up,“ uvádí lidskoprávní organizace.

  • V Íránu je na rozdíl od jiných muslimských zemí (Pákistán, Turecko) zahalování nařízeno zákonem. Hidžáb, tedy muslimský šátek zakrývající hlavu a krk, musí íránské ženy povinně nosit od islámské revoluce v roce 1979, kdy se k moci dostalo duchovenstvo. Týká se to Íránek i cizinek.

Na přelomu roku si několik žen, kterým se začalo přezdívat „Dívky revoluční ulice“, sundalo na veřejnosti šátky. Jednou ze zadržených byla I Shajarizadeh, která nedávno oznámila, že dostala dvacetiletý trest za podněcování k prostituci. Část jejího trestu byla ale pozastavena, ve vězení přesto stráví dva roky.

Již 13. června byla zatčena také vlivná právnička Nasrin Sotoudehová, která se zaměřuje na lidská práva a pomáhala právě dívkám, které protestovaly proti zahalování, připomíná HRW.

Instagramu zřejmě zvoní umíraček

Konzervativním silám v Íránu nahrává krok amerického prezidenta Donalda Trumpa, který odstoupil od jaderné dohody s Teheránem. Pozice íránského prezidenta Hasana Rouháního, který patří mezi umírněné politiky, je tak oslabená.

Nyní panují obavy, že se úřady budou snažit zablokovat Instagram jako poslední západní sociální síť, která je v zemi ještě dostupná a má tam 24 milionů uživatelů. V dubnu úřady zakázaly oblíbenou chatovací aplikaci Telegram.

Instagram totiž bourá zeď mezi soukromým a veřejným životem, kde je řada věcí zakázána. „Instagram začínal jako nevinný nástroj dostupný na internetu, kam mohli lidé posílat fotky a psát popisky. Ale Západ z něj nakonec udělal špinavý nástroj pro nebezpečné podvratné akce nebo pro pornografické účely. Přirozeně ho musíme blokovat,“ míní analytik Hamidreza Taraghi, jehož cituje list The Irish Times.