Sportovní novinářky čelí sexuálnímu obtěžování. Incidenty se nevyhnuly ani šampionátu v Rusku

Horizont ČT24: Sportovní novinářky bojují proti sexismu (zdroj: ČT24)

Sexuální obtěžování a pokusy o fyzický kontakt ztrpčují práci sportovním novinářkám i na šampionátu v Rusku, a kvůli těmto incididentům tak ještě zesílily protestní hlasy žurnalistek, které už na jaře zněly Brazílií. Ve své práci se totiž reportérky potýkají s pokusy o fyzický kontakt od mužských fanoušků, a to často přímo během zpravodajských vstupů.

Kolumbijská reportérka Julieth Theranová přinášela divákům německé mezinárodní televize Deutsche Welle svědectví z Moskvy, místa konání světového šampionátu ve fotbale. Její televizní vstup ale záhy přerušil jeden z fanoušků, který se ji pokusil obejmout a políbit. Profesionálka pokračovala dál, ale později své pocity popsala na Instagramu.

Takové chování si nezasloužíme. Máme stejná práva a odvádíme stejně dobrou profesionální práci. Rozumím vášni, která fotbal obklopuje, ale musíme všichni ctít hranice a pravidla.
Julieth Theranová
kolumbijská reportérka

Podobné zkušenosti nemá sama. Žen reportérek, které mužští fanoušci během práce osahávají, je víc. Například španělská novinářka Ahtziri Cardenasová musela přerušit svůj živý vstup, když se bránila muži, který se jí pokusil sáhnout do rozkroku.

Tohle musí skončit. Nemůžou nás takto obtěžovat, když vidí, že jsme samy.
Ahtziri Cardenasová
sportovní novinářka

Záběry z Ruska zase zachycují přípravu reportérky na vstup. Jde o moment, kdy se každý novinář potřebuje maximálně soustředit. Své rozhořčení nad neurvalým chováním se reportérka Julia Guimaraesová snažila útočníkovi vysvětlit: „Nedovoluji vám tohle dělat! Nikdy už to nedělejte, jasné? Tohle není slušné.“

Muž obtěžuje sportovní reportérku
Zdroj: ČT24

„Nechte nás pracovat.“ Heslo brazilských sportovních novinářek upozorňuje na obtěžování

Nepříliš viditelný aspekt sportovní novinařiny už před časem vynesly na světlo brazilské reportérky. Pod heslem „Nechte nás pracovat“ upozorňují na obtěžování v přímém přenosu, které v jednom ze světových center fotbalu zažívají nepřetržitě.

Jednou z nejhlasitějších aktivistek je novinářka Aline Nastariová. Podle ní absenci respektu k ženským reportérkám podněcuje i samotné prostředí fotbalu, kde dominují mužští fanoušci. K ženě si podle Aliny dovolí víc i proto, že nevěří její profesionalitě.

Někdy váš názor devalvují jen proto, že jste žena. Myslí si, že nevíte tolik jako ostatní, jen proto, že jste se nenarodila s míčem u nohy.
Aline Nastariová
sportovní novinářka

A nejde jen o přímé pokusy o fyzický kontakt. Ženy si často na stadionech musí vyslechnout vulgární návrhy, nebo přímo výhrůžky znásilněním. „Někdy stojíme čtyřicet minut na stadionu a křičí na nás, že jsme coury nebo děvky a že nás znásilní. Pro mě je to jasné, tohle je zločin,“ vypráví své zkušenosti reportérka Gabriela Moreirová.

Kampaň už podpořili někteří elitní sportovci i fotbalové kluby. Je to začátek boje, na jehož konci snad nejen sportovní reportérky budou mít stejný klid na práci jako jejich mužští kolegové.